Az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság (OKSZ) levelet intézett Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A Földiák András (SZEF-elnök) az OKSZ ügyvivője által aláírt dokumentumot tegnap délután 16:15-kor adták át.


Tisztelt Miniszterelnök Úr!

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma Ügyvivő Testületének kezdeményezésére 2019. január 28-án megalakult az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság. Jelenleg három konföderációból kilenc szakszervezet alkotja, melyek a következők:

  • Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete,
  • Hírközlési, Média és Távközlési Szakszervezeti Szövetség,
  • Közművelődési és Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezete,
  • Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezete,
  • Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete,
  • Pedagógusok Szakszervezete,
  • Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete,
  • Szociális Területen Dolgozók Szakszervezete,
  • Tudományos és Innovációs Dolgozók Szakszervezete.


A Sztrájkbizottság az alábbi sztrájkköveteléseket határozta meg:

  1. A költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első̋ fizetési fokozatai – a fizetési fokozatokhoz tartozó́ legkisebb szorzószámok megtartásával – emelkedjenek a következőkre:
    • A1-nél 69.000 Ft-ról a minimálbérre,
    • B1-nél 77.000 Ft-ról a garantált bérminimumra
    • F1-nél 122.000 Ft-ról a garantált bérminimum 130%-ára, ami 2019-ben 253.000 Ft, amely egyben legyen a diplomás bérminimum.
  2. A köznevelésről szóló́ 2011. évi CXC. törvény 65. § (1) bekezdése szerinti illetményalap számításának vetítési alapja a mindenkori minimálbér legyen.
  3. Képviseli az MKKSZ kormányzati tisztviselők és önkormányzati köztisztviselők keresetének rendezésére irányuló sztrájkkövetelését.
  4. A költségvetési törvényben meghatározott, a Kjt. 69. §-a szerinti illetménypótlék számítási alapja 100%-kal emelkedjen.
  5. Azon közszolgálati ágazatok esetében, ahol ágazati pótlék (bölcsődei, szociális ágazati összevont, kulturális) került korábban megállapításra, a pótlék összege beszámítódjék az illetménynövekedés, a jubileumi jutalom, valamint egyes bérpótlékok számítási alapjába.


Az esetleges sztrájk időpontjáról a Sztrájkbizottság a későbbiekben, az egyeztetések eredményének függvényében dönt.

A fenti követelések teljesítése érdekében kezdeményezzük a Sztrájktörvény 2. § (1) bek.-e szerinti egyeztető eljárás lefolytatását.

Tekintettel arra, hogy sztrájkkövetelésben érintett munkáltató nem határozható meg, kérjük, hogy a Sztrájktörvény 2. § (2) bek.-ében foglaltak alapján a Kormány öt napon belül jelölje ki az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét.

A Sztrájkbizottság tagjai ügyvivőül a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnökét, Földiák Andrást jelölik ki. Az ügyvivő elérhetőségei: 1068 Budapest, Városligeti fasor 10.; e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; telefon: +361/413 1604.

Budapest, 2019. 03. 20.

Tisztelettel:

Földiák András
ügyvivő
Országos Közszolgálati Sztrájkbizottság