Nem fenntartható tovább a jelenlegi háziorvosi rendszer a volt egészségügyi államtitkár szerint. Kincses Gyula az ATV Start című műsorában elmondta, a rendszert 1990-ben az orvostudomány akkori állásának és az orvosok korösszetételének megfelelően vezették be, mára azonban a helyzet mindkét területen jelentős mértékben megváltozott.

Az orvosoknak mintegy 40 százaléka ugyanis ma már 60 év feletti, és csupán 10 százalékuk 40 év alatti, vagyis a tíz éven belül kieső 40 százalék pótlását nem lehet megoldani. Kincses szerint ezért búcsút kell mondanunk annak az általános és kötelező modellnek, amelyben egy településen egy háziorvos kezeli a betegeket.

Kincses szerint a kormányzat mindmáig nem kezelte a rendszernek azt a hibáját, amely megnehezíti, hogy az orvosok praxishoz jussanak. Itt ugyanis arról van szó, hogy egy hiányszakmában kell a foglalkozáshoz szükséges engedélyt megvásárolni, ami csak abban az esetben lehetne működőképes, ha az orvosok olyan jövedelmet kapnának, amiből a praxis megvásárlásához felvett hitel törlesztését vissza tudják termelni – magyarázta Kincses.

A volt államtitkár szerint a jelenlegi rendszerből az úgynevezett csoportpraxis felé kellene elmozdulni, ami azt jelenti, hogy három-négy jelenlegi háziorvos, nőgyógyász, gyerekgyógyász, egy csapatban dolgozva lát el egy mikrotérséget. A lényeg az lenne, hogy több orvos egyetlen eszközt (ultrahang, EKG, monitorrendszer) használjon közösen – magyarázta a koncepciót Kincses, aki szerint ezen felül az orvoshiány miatt az ügyeleti rendszertől is kénytelenek leszünk elbúcsúzni.

Forrás: ATV