Valami nagy baj lehet az egri Markhot Ferenc Kórházban, átlagosan félévente kitör valami botrány az intézményben. Most például az, hogy a megyei lap szerint a rossz munkakörülmények, a nem megfelelő technikai és személyi háttér miatt felmondott hat orvos. Ez az ellátási színvonal zuhanását sejteti, ráadásul a hasonló hír szinte napra pontosan egy éve is megjelent már: 2014-ben a sürgősségi osztályról menekültek pánikszerűen a dolgozók, élükön az osztályvezetővel (helyükre a mai napig keresnek szakembereket), most pedig a radiológiai osztály egyharmada távozott a fenti okokra hivatkozva – írja a Népszava.

Az egri kórházat megbízott főigazgatóként év eleje óta vezető Tóth Ildikó persze azt mondja, a többségében nyugdíjasokból és rezidensekből álló, megmaradt radiológiai osztály minden feladatot elvégez majd, de a Magyar Orvosi Kamara megyei elnökeként Pócs Alfréd még október elején tiltakozó levelet írt a kórház vezetéséhez, amelyben megkongatta a vészharangot. A szakember szerint ugyanis a röntgenorvosok felmondása az egész intézmény működését veszélyezteti. A kórház 44 orvosa is aláírta a szöveget, amelyben az olvasható: a szaktekintélynek számító Fazekas Péter távozása további rezidensek elvesztéséhez is vezethet a közeljövőben. Az azóta már Salgótarjánban dolgozó főorvos Heves megye napilapjának nyilatkozva az állította, hogy „a ma működő megyei kórházak közül a legrosszabb gépekkel az egri rendelkezik. A CT, az MR rendszeresen meghibásodik, a DSA teljesen tönkrement, s ami példátlan, még ma is filmre kerülnek a röntgenképek, nincs digitális technika e területen."

Egy uniós pályázat keretében országosan 9 milliárd forintért vásárolhatnak CT, MRI és korszerű röntgengépeket az év végéig az egészségügyi intézmények, köztük az egri kórház is, de ez önmagában nem hozza vissza a radiológusokat. A kórház főigazgatója szerint nem egyszer az egri fizetésük kétszereséért csábították el őket más intézmények. Azért tehették ezt, mert a radiológia hiányszakma, és ahol nem tudják másképp megoldani a mindennapi munkához elengedhetetlen leletek elkészítését, ott külön fizetnek ezért. Országos szinten ez még mindig jobb megoldás, mintha külföldre távoznak a szakemberek.

Nemcsak a radiológusokból van ugyanakkor hiány: az Emberi Erőforrások Minisztériuma éves listája szerint ugyanekkora a baj a csecsemő- és gyermekgyógyászat, az igazságügyi, a sürgősségi orvostan, a pszichiátria, a sugárterápia, a tüdőgyógyászat, az infektológia, a patológia, a neurológia és az orvosi laboratóriumi diagnosztika területén is. Egy múlt heti szakmai konferencián ráadásul a medicalonline.hu beszámolója szerint szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy a radiológiában használatos gépek szerviz-szerződéseinek lejárta után a hazai egészségügyi intézmények képtelenek lesznek kifizetni a javíttatás, alkatrész-utánpótlás költségét, ráadásul a berendezések 7-10 év alatt elavulnak, utána cserélni kellene őket.

Forrás: Népszava