A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a munkaadóknak és a kormánynak is mélyen a zsebébe kell nyúlnia, hogy megakadályozzák a munkaerő elvándorlását.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Kossuth Rádió G7 című műsorában kijelentette: szembe kell nézni azzal, hogy megszűntek a munkaerő-piaci korlátok, emiatt a munkaerő elvándorlása erősödni fog. Hozzátette: A lélekszám arányában Magyarországról vándorolt ki a legkevesebb munkavállaló, Szlovákiából, Bulgáriából, Romániából, Szerbiából sokkalta többen mentek el. Bérfelzárkóztató programra van szükség, s ennek során mind a munkaadóknak, mind a kormányzatnak bele kell nyúlnia a zsebébe. Parragh László hangoztatta: meg kell találni azokat a technikákat, amelyekkel a munkaerő itthon maradásra késztethető. Ez részben azt jelenti, hogy olyan bért kell fizetni, amely elég vonzó ahhoz, hogy a fiatalok ne menjenek külföldre, de emellett számos más tényező is befolyásolja a fiatalok döntését, mint például a közbiztonság, az egészségügyi ellátás, a lakáshoz jutási lehetőségek.

   A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy véli, ha az uniós forrásokat a gazdaságba fektettük volna, s a magyar gazdaság jobb gépesítéssel, hatékonyabb eszközökkel versenyképesebb lenne, az sok élő-munkát váltana ki, illetve a magasabb hozzáadott érték miatt lehetővé tenné a magasabb bérek kifizetését. Az uniós pénzeket a versenyképesség fejlesztésére kell fordítani, be kell emelni a tudást a gazdaságba, a képzéseket úgy kell alakítani, hogy azok gazdaság közeliek legyenek, és el kell indítani egy bérkonvergenciát, amelyben az inflációt meghaladó módon kell növelni a béreket. Parragh László kijelentette: a kamara és a kormányzat dolgozik ennek a programnak az elkészítésén.

Forrás: Kossuth Rádió, gondola.hu