Parlamenti vitanapot kezdeményez a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, mert a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megint nem fizet két hónapja az iskoláknak, ezzel veszélybe sodorva a munkabékét és az oktatók munkáját a hozzá tartozó intézményekben – olvasható a Klubrádió oldalán.

Az elnök, Mendrey László közleményében azt írja,  a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb kudarca minden bizonnyal a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ létrehozása és működése. A 2013. január 1-e óta „működő" gólem képtelen megfelelni a vele szemben megfogalmazott elvárásoknak, hibát hibára, adósságot adósságra halmoz.

   Első elnökének – Marekné dr. Pintér Arankának – azért kellett távoznia, mert a – kormányzat által megrendelt – vizsgálat súlyos hibákra, pénzügyi anomáliákra derített fényt. A szervezet új elnöke Hanesz József sem tudott úrrá lenni a nehézségeken - állítja a szakszervezeti vezető.

   Megjegyzi, ez év tavaszára súlyos adósság halmozódott fel, melynek nagysága 2015 nyarára meghaladta a 10 milliárd forintot.

   Balog Zoltán miniszter magabiztos nyilatkozata az adósság kisöpréséről illúziónak bizonyult, hiszen a KLIK, s így a tankerületek, több mint két hónapja ismét nem fizetik törvény által szabott kötelezettségeiket.

   Megjegyezte: a beérkezett panaszokkal kapcsolatban levéllel fordultunk egy budapesti tankerülethez, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy azért nem tudnak törvényszabta kötelezettségeiknek eleget tenni, mert a KLIK nem biztosít rá fedezetet. Négyszer kértek keretet a személyi jellegű kifizetésekre, egyszer sem kaptak.

   Mendrey László szerint a kialakult helyzet súlyosan jogellenes, és demoralizáló, illetve idézőjelbe teszi a KLIK alá tartozó intézményekben az oktató - nevelő munka mindennapjait, s veszélybe sodorja a munkabékét.
A helyzet tisztázása és rendezése ügyében a mai napon mind szóban – a kulturális bizottság ülésén – mind pedig írásban – a képviselőknek eljuttatott levélben - a PDSZ kezdeményezi parlamenti vitanap megtartását a KLIK tevékenységével kapcsolatban.

Forrás: Klubrádió