Lesz új óvoda, bölcsőde, és orvosi rendelő is Nagykátán az idén. A város polgármestere közleményben nyugtatta meg a helyieket. Az elbocsátásokról egy szót sem szólt, a kirúgottak munkáltatójának vezetője lemondott, a dolgozóknak meg fogalma sincs, hogy mi lesz velük – írja a HVG.

Negyvenhárom embert elbocsátanak Nagykátán az önkormányzati intézményekből, ez a keddi testületi ülésen derült ki, ahol az idei költségvetésről szavaztak a képviselők.

A Helló Káta hírportál tudósított az ülésről, ahol a közalkalmazottak azonnali hatállyal való elbocsátásáról is döntöttek. Azért döntöttek így, mert nehéz pénzügyi helyzetbe került a kisváros, erről már két hete is írt a helyi portál. A polgármester a város honlapján, egy közleményben nyugtatta a helyi lakosságot, szerinte minden rendben van, a költségvetés stabil, és az idei évre tervezett beruházások sem maradnak el, lesz óvoda, bölcsőde, és új orvosi rendelő. Arról, hogy mi lesz az elbocsátottakkal, vagy, hogy nélkülük hogyan fog működni a város, illetve ki fog főzni a konyhán, nem szólt a polgármester.

Az elbocsátottak fele dolgozott az „ezeradagos” konyhán, a többiek a város üzemeltetésével foglalkoztak, magyarul, idetartozik a köztisztaság, illetve az intézmények karbantartása, takarítása is.

Információink szerint ez utóbbi részlegnél sem maradnak túl sokan a kirúgások után, sőt, azok közül is többen távozni készülnek, akik maradhattak volna a munkahelyükön.

Nagy a káosz, még sokan nem tudják, hogy rajta vannak-e a listán, nagy az elkeseredettség

– mondta egy helyi, de többet nem akart mondani, ő maga is tart attól, hogy sorra kerülhet. Mások szerint a konyhai dolgozók ugyan számíthatnak arra, hogy átveszi őket majd az étkeztetésre kijelölt vállalkozó, de azt senki nem tudja, hogy vajon hány alkalmazott folytathatja ott a munkát, és milyen feltételekkel veszik át őket.

A kirúgottakat munkáltató Városgazdálkodási Szervezet vezetője lemondott, így az elbocsátásokat egy ad hoc bizottság fogja levezényelni, amelybe képviselőket választottak meg.

A polgármester közleményében visszautasítja, hogy 400 millió forintos hiánya lenne a városnak, sőt, még a pályázatokhoz szükséges önerővel is rendelkeznek. Azt is írja Dorner Gábor, hogy csak politikai hangulatkeltés folyik a városban, és mindenki csak az önkormányzattól származó híreknek higgyen.

Pénteken délelőtt többször kerestük a polgármestert, hogy megkérdezzük tőle, hogy kik fognak főzni hétfőtől az „ezeradagos” konyhán, de a polgármester egész délelőtt egy óvoda átadásán volt.

Forrás: HVG