Számos előrejelzés lát napvilágot annak kapcsán, milyen lesz a jövő munkahelye, mekkora szerepet kapnak majd a robotok.

Hogy melyik előrejelzés lesz a legközelebb a valósághoz, még nem tudni, de a változások öt tényezőben, megatrendben foglalhatóak össze - derült ki az SAP Future of Work Now című budapesti konferenciáján.

Először, a vállalatok agilisabbakká válnak

(például azonnali visszajelzések megvalósítása, új célközönség megszólítása), és e folyamatokat rugalmasan, a lehető legjobb munkavállalói élmény biztosítása mellett tudják véghez vinni.

Másodszor, felértékelődik a tanulás szerepe.

Ahogy a mesterséges intelligenciára egyre több unalmas rutinfeladatot lehet bízni, az alkalmazottak folyamatos képzése mind a cégek, mind a dolgozók szempontjából kulcsfontosságúvá válik.

A harmadik világformáló trend a "külsősök" alkalmazása.

Egyes felmérések szerint néhány éven belül a globális munkamennyiség felét határozott idejű szerződések alapján végzik majd el, és felértékelődnek a speciális képzettséggel bíró szakemberek.

A negyedik a teljes átláthatóság.

Például nyilvánossá válnak a fizetések, belső események, ami a vállalatokat az eddig jól bevált szabályzatok, gondolkodásmód átírására kényszerítheti.

Az ötödik a teljes inkluzivitás felé hajtja a munka világát.

A vállalatok már másképp kell, hogy tekintsenek az új munkavállalók megszerzésére vagy az egyes munkakörök tartalmára.

Az öt megatrend öt kihívást is támaszt, amelynek a szervezetek a technológia alkalmazásával tudnak megfelelni, hangsúlyozta Steven Hunt, az SAP SuccessFactors szenior alelnöke.

Forrás: computerworld.hu