A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) on-line felmérést indított, hogy részletesen feltérképezze a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőit – közölte az HNT hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint az on-line felméréssel az AKI és a HNT a munkaerő-piaci gondok enyhítését szolgáló intézkedések kidolgozásához kíván információs bázist létrehozni.

A közleményben kiemelték, az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban

rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya, a minőségi szőlőtermesztéshez, borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló.

Az ágazatban zajló termelést erős ciklikusság jellemzi, így a vállalkozásoknak nem csak a megfelelő munkaerő megtalálása, de a megtartása is nehéz.

Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a közleményben úgy fogalmaz, hogy az ágazat a vidékfejlesztés eszköze is lehet, amennyiben munkaerőigénye a vidék népességmegtartó erejének növekedését szolgálja.

A kérdőív kitöltése név nélkül történik, a felmérés technikai hátterét, az információk rendszerezését az AKI adja. Az agrárkutató intézet az elmúlt években több országos hatókörű munkaerőpiaci felmérést végzett.

A kérdőív az Agrárgazdasági Kutató Intézet honlapján, a aki.gov.hu/kerdoivek/menu oldalon érhető el.