Napjainkban a szorongás korát éljük, amikor is mindenki arról beszél, hogy a gépek miként szüntetik majd meg munkahelyek tömegeit, és hogyan tesznek elavulttá teljes szakmai területeket. Ez a végzetes gondolkodás azonban abból indul ki, hogy lényegében tehetetlenek vagyunk, és nem tudjuk learatni a technológiai változások előnyeit, hogy jobbá tegyük a világunkat. Pedig egyesek szerint van okunk az optimizmusra – írja az investor.hu.

Online platformok világa

Az aggodalmakra adott legjobb válaszok között említhetjük az online platformokat, melyek már most is átalakították a gazdaság egyes szegmenseit. Az olyan online piacterek, mint az Amazon vagy az Alibaba például átformálták a kiskereskedelmet, elsősorban a kiskereskedelem lokális jellegének radikális átalakításával – hangsúlyozza a Project Syndicate-en megjelent cikkében Michael Spence, Nobel-díjas közgazdász és James Manyika, a McKinsey Global Institute igazgatója.

Az online „tehetségplatformok" hasonlóképpen működnek a munka világában. Olyan regionális, nemzeti, sőt globális munkaerőpiacot teremtenek ugyanis, amely a világ különböző tájairól kapcsol össze munkavállalókat és munkáltatókat, szélesítve ezzel a lehetőségek tárházát, és megváltoztatva a hagyományos munkakeresési folyamatokat.

A szerzők az ilyen platformok két alapvető típusát különböztetik meg. Az olyan oldalak, mint a LinkedIn, a Monster.com vagy az Indeed.com magánszemélyeket kapcsolnak össze vállalatokkal, míg a másik csoportban azok a platformok vannak, amelyek szabadúszókat kötnek össze munkalehetőségekkel. Látható, hogy különböző módokon, de mindkettő igencsak pozitív hatással van a munkaerőpiacra és a gazdaságra nézve – írják.

Út egy új világba

Ráadásul az online platformok jelentősen növelik a piacok átláthatóságát és hatékonyságát, és a cikk szerint jelenleg pontosan erre a „felforgató" aktusra van szükség.

Számos országban a munkaképes lakosság 30-45 százaléka munkanélküli, inaktív vagy részmunkaidőben dolgozik, miközben a cégek arról panaszkodnak, hogy nem tudnak nyitott pozíciókat betölteni olyan szektorokban, mint a technológia vagy az egészségügy. Nem mellesleg pedig sokan olyan munkakörben ragadnak, melyben nem tudják teljesen kihasználni a képességeiket. Mindez pedig a humán és a gazdasági lehetőségek jelentős elvesztegetéséhez vezet.

Ez a probléma nagyrészt abból fakad, hogy ma a piacok sokszor csupán nyers, tökéletlen és földrajzilag korlátozott jeleket küldenek arról, hogy milyen képességekre van kereslet. Ebből adódóan pedig igencsak nehéz munka belőni, hogy valaki pontosan milyen oktatási, képzései vagy karrier pályán induljon el. Ennek következtében pedig a munkavállalók is sérülnek, és a vállalatok sem tudják kielégíteni egyes igényeiket.

Munka a nagyvilágban

Az online „tehetségplatformok" ezzel szemben igen nagy földrajzi területen tudják összefogni a jelölteket és a nyitott pozíciókat, jelezve nemcsak az álláslehetőségeket, de a szükséges képzettségeket is. Ez a területi szempont különösen jelentős Európában – hangsúlyozza az elemzés –, ahol egyes országok között komoly különbségek vannak a foglalkoztatási adatokban. Nincs sok esélye, hogy valaki akár az álommunka érdekében is elutazna például Spanyolországból Szváziföldre, de néhány száz kilométer még gond nélkül beleférhet.

Emellett pedig a gyors kapcsolódási lehetőségek miatt ezek a platformok lerövidíthetik a munkanélküli időszakot, miközben a rugalmas részmunkaidős állások is segíthetik a munkaerőpiacra való visszalépést, és növelhetik ezáltal a produktivitást.

Jóllehet – írják a szerzők – az online „tehetségplatformok" nem oldják meg a világgazdaság minden problémáját egy csapásra, mégis komoly hatásuk van az olyan, láthatóan komoly gondokat okozó ügyekre, mint a munkanélküliség, az alulfoglalkoztatottság vagy az alacsony munkahelyi elégedettség. A McKinsey Global Institute egy friss tanulmánya szerint pedig ezen platformok 2025-ig évente 2,7 ezermilliárd dollárral növelhetik a globális GDP-t, ami olyan, mintha még egy Egyesült Királyságot adnánk hozzá a világgazdasághoz.

Az említett online platformok tehát egyrészt jelentősen korrigálhatják a munkavállalók és a munkaadók között fellépő információs asszimetriákat az összeköttetés újfajta jellegével, azonban a szerzők szerint van egy másik jelentős előnyük is. Mégpedig, hogy lehetővé teszik a névtelen visszajelzéseket például az egyes munkahelyekről, aminek révén a munkaadók jobban rá vannak kényszerítve, hogy növeljék a dolgozók elégedettségét és javítsák a feltételeket a megfelelő tehetségek vonzása érdekében.

Félelem és optimizmus

Persze az is igaz, hogy eddig az új technikai lehetőségeket leginkább a fejlett országokban munkát vállaló magasan képzett dolgozók tudták kihasználni. Ráadásul a munkaadók az új platformokon keresztül könnyebben és gyorsabban képesek lecserélni az alacsony képzettségű alkalmazottakat, ami rövid távon még növelheti is az egyenlőtlenséget. Hosszú távon azonban – hangsúlyozza az elemzés – jelentősen megnőhet a felfelé irányuló mobilitás, amennyiben a platformok hozzá tudnak járulni az általános szaktudás-fejlesztéshez.

Nem mellékesen pedig van egy további előnye is az új rendszernek. Ha ugyanis sokkal átláthatóbbá válnak az egyes szaktudásokhoz kapcsolódó karrierpályák, akkor az oktatási és képzési intézmények is sokkal inkább elszámoltathatókká válnak annak tekintetében, hogy mennyire készítik fel diákjaikat a jövedelmező és produktív életre – írják a szerzők.

Mivel pedig a globális okostelefon előfizetések 2025-ig várhatóan elérik a 8 milliárdot, az online „tehetségplatformok" előtt hatalmas lehetőségek nyílhatnak meg, hogy betörjenek új szektorokba és régiókba. Ahogy pedig ezek a technológiák egyre fejlődnek, talán úgy változtatják meg a munka világát, ahogy ma még el sem tudjuk képzelni. Éppen ezért – zárul az elemzés – a munkaerőpiacnak lehet oka némi optimizmusra.

Forrás: investor.hu