Öregségi nyugdíjban részesülő személy, ha megbízási jogviszonyban dolgozik, kérheti-e a 0,5 százalékos emelést a megbízási jogviszony alapján? Ha igen, hány évre visszamenőleg lehet a kérelmet beadni? – olvasói kérdésre Winkler Róbert, az adozona.hu nyugdíjszakértője válaszolt.

A 0,5 százalékos nyugdíjnövelés az öregségi nyugdíj melletti megbízási jogviszonyból származó, nyugdíjjárulék-alapot képező keresetek, jövedelmek után is megállapítható.

   A nyugdíj növelésére irányuló kérelmet akár több évre visszamenőlegesen is lehet érvényesíteni. A nyugdíjas munkavállalóknak 2007. április 1-jétől kötelező a nyugdíj melletti keresőtevékenységből származó kereseteik után megfizetni a nyugdíjjárulékot. Figyelemmel arra, hogy a korabeli szabályozás meghatározta, hogy legalább 365 napi nyugdíjasként végzett keresőtevékenység után állapítható meg a nyugdíjas részére a nyugdíjnövelés, annak visszamenőleg történő érvényesítésének legkorábbi időpontja 2008. április 1-je lehet.

   Amennyiben a nyugdíjas 2007. április 1-jétől 2008. március 31-éig folyamatosan – 365 napi – keresőtevékenységet folytatott, ezen keresőtevékenységéből származó jövedelmei után a nyugdíj növelésére irányuló kérelmét 2015. évben is érvényesítheti, a növelés összegét pedig a 2008. évre visszamenőleg meg lehet állapíttatni.

Forrás: adozona.hu