Magyarországon meg kellene duplázni az orvosképzésben résztvevők számát a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója szerint. Merkely Béla az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a 2017-es vizes vb miatt indított új tananyagról is.

Magyarországon évi 1100 orvosra lenne szükség, de az egyetemen végzettek 60 százaléka külföldre megy - mondta a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese az InfoRádió Aréna című műsorában. Merkely Béla szerint sokan már a rezidensi képzést is Nyugat-Európában végzik.

   „Nem biztos, hogy ez csak jövedelmi kérdés, azt gondolom, hogy az az infrastruktúra, amilyen körülmények között betegek gyógyíthatunk, nagyon fontos szempont" - tette hozzá a rektorhelyettes.

   Merkely Béla szerint Magyarországon meg kellene duplázni az orvosképzésben résztvevők számát.

   „Fontos, hogy Magyarországon töltsék a végzett hallgatók a rezidens idejüket, mert amikor véget ér a képzés, van egy választási lehetőségük: maradnak a klinikán, vagy talán egy kicsit magasabb pénzért és talán kicsit kevesebb feladatért elmennek egy, ugyancsak elfogadható, magas szintű megyei kórházba. Tehát az egyetemeknek nemcsak a graduális, hanem a posztgraduális képzésben is kitüntetett szerepe van ebből a szempontból" - mutatott rá Merkely Béla.

   A Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese a műsorban beszélt arról is, hogy a 2017-es magyar vizes világbajnokság miatt külön orvoscsapatot képeznek majd.

„Három szemeszternyi kreditet kívánunk beszerezni, ez azt jelenti, hogy több témában, - például sportkardiológia, - élettan, sürgősségi betegellátás - is oktatjuk a medikusokat, PhD-hallgatókat, rezidenseket" - jelezte.

   Merkely Béla hangsúlyozta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne csak a magyar orvosok maradjanak itthon, de az itt képzett külföldiek száma is megnőjön.

   A Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese szerint amennyiben jobbak a gazdasági mutatók, akkor az egészségügyre is több pénzt kellene szánni. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója szerint addig a klinikák részéről is úgynevezett méretgazdaságra kell törekedni, és saját maguknak kell forrásokat keresnie. Merkely Béla a magánrendelések bővítéséről is beszélt.

   „Nagyon fontos elemnek tartom azt, hogy a közellátásra, OEP-finanszírozásra berendezkedett kórházak, klinikák rendelkezhessenek azzal a lehetőséggel, hogy privát betegeket is ellássanak, mert ez a többletkapacitást lefogja, ugyanakkor ennek piacra kerülése révén bevételhez juttatja, ami a humánerőforrást és az infrastruktúrát javítja, az pedig végső soron a biztosított betegek ellátásának színvonalát emeli" - hangsúlyozta.

   Merkely Béla úgy fogalmazott: mintegy 10 és 20 százalék közötti forrásbevonás csodákra lenne képes a klinikákon. 

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója arról is beszélt, hogy a szakterületén tapasztalható eredmények miatt a magyar lakosság várható élettartama mintegy 7 évvel növekedett az elmúlt években.

   „Számít az, hogyan élünk, mennyit mozgunk, mit eszünk. Számít az, hogy ha van betegség, tudjuk, hova kell fordulni. Azért lett az ellátórendszer szintjén az ország minden részén - és ez komoly teljesítmény - egy adott esetben fél-egy órán belül elérhető kapacitás, amely az elzárt koszorúereket kinyitja".

   A klinika igazgatója hozzátette: náluk a szakemberek is megfelelő számban dolgoznak.

Forrás: InfoRádió