A Mérce információi szerint a keddi tüntetés és MTA elnökségi ülés után már sor is került a Lovász László MTA elnök Palkovics László Innovációs és technikai miniszter közötti találkozóra. A megbeszélésről nem sok információ szivárgott ki, de azt több forrásunk is egyértelműen megerősítette, hogy február végéig eldől a Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek, és így az MTA-nak a sorsa is.

A helyzet tétje kettős. Egyrészt lényeges elem, hogy megkapják-e a kutatóintézetek mind és teljes egészében a törvény szerint nekik járó forrásokat, és így a tudományos élet minden területén tudnak-e folytatódni az alapkutatások, illetve az, hogy a kutatóhálózat megmarad-e az MTA irányítása alatt. Forrásaink szerin utóbbi több mint kétséges jelenleg.

A szerkeszti átalakításra egyébként több terv is született. A Palkovics-terv, amely inkább ultimátum, mint előterjesztés, abból állt, hogy a minisztérium egyszerűen törvénytelenül az MTA kutatóintézeteinek járó pénzre pályázatot írt ki, amelyre nem csak az MTA kutatóintézetei, hanem más szervezetek is pályázhatnak, például a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, ahol erre már külön intézményt is létrehoztak. Ez a terv egyszerűen megsemmisítette volna az MTA kutatóintézeteit, és ezt a tervet utasította el az MTA elnöksége kedden.

Egy másik terv szerint ami a Fidesz-közeli Professzorok Batthyányi köréhez köthető, egy új szervezet jönne létre, amely felügyeletét az MTA és a kormány közösen látja el, és ez alá a szervezet alá tagozódnának be a kutatóintézetek.

Ha pedig az MTA alól kikerülnek a kutatóintézetek, az a Tudományos Akadémia végét is jelentené, hiszen ezután csupán a köztestületi funkciója maradna meg az Akadémiának. A jelenlegi tárgyalások tétjeit ebben a cikkünkben foglaltuk össze.

Információnk szerint az MTA most egy hetet kapott Palkovicstól, hogy kidolgozza saját álláspontját.

A miniszter pedig február végéig két héten belül le akarja zárni a vitát.  Február 26-án újabb rendkívüli ülést tart az MTA elnöksége.

Mint korábban írtuk kedden az MTA elnöksége arról döntött, csak akkor pályáznak a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kutatóintézetei az Innovációs és Technológiai Minisztérium(ITM) forrásaira, ha Lovász László elnök írásos garanciát kap arra, hogy minden intézet megkapja az alaptámogatást.

Az MTA – egyebek mellett – már csak azért is jogosan kérheti számon az alaptámogatást, mert a Palkovics-féle elképzelés szembemegy az akadémiai törvénnyel, amennyiben 2018-ban a jelenlegi, kétharmados parlamenti többség által megszavazott költségvetésben szerepel a nekik szánt tétel és az is.

Ezzel kapcsolatban korábban megemlítették, hogy fontolgatják a törvényes jogi fórumokhoz fordulást. Ennek ellenére az ITM már februártól pályázathoz kötné az akadémiai munkatársak kifizetését.

A „Palkovics-terv” elfogadása ellen kedden tüntetéssel és élőlánccal tiltakoztak az akadémiai dolgozók és a velük szimpatizálók (köztük a Hallgatói szakszervezet és a Szabad Egyetem).

A demonstráción 1000-1500-an voltak, az MTA épülete köré vont élőláncot több sorban sikerült megvalósítani. A tüntetésen felszólalók a tudomány szabadságának fontosságát és a tudós közösség összetartozásának jelentőségét emelték ki beszédeikben. Az eseményről percről percre közvetített a Mérce, itt visszaolvashatók a demonstráció történései.

Forrás: Mérce