Átfogó stratégiai terv keretében egyebek között lakásépítéssel, tanulmányi ösztöndíjakkal, valamint lakásvásárlási vagy -építési lehetőségek nyújtásával igyekeznek segíteni Zalaegerszegen a munkaerőhiány leküzdését, a városban ugyanis a jövő év végéig 2500 új álláshelyre keresnek dolgozókat - közölte csütörtökön Zalaegerszeg polgármestere.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP), a város közgyűlési ülését követő sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a zalai megyeszékhelynek nem a munkanélküliséggel, hanem a munkaerőhiánnyal kell szembenéznie. A jövő év végéig ugyanis mintegy 2500 új álláshelyet teremtenek a városban már működő vagy letelepedni szándékozó cégek, miközben mindössze 3,3 százalékos a városban a munkanélküliségi ráta.

Az önkormányzat a bővülés előtt álló cégekkel, gazdasági szervezetekkel, kamarákkal az elmúlt időszakban több egyeztetést tartott, hogy a rendkívül gyorsan jelentkező munkaerőigényt miként lehet kezelni. Az egyeztetések során tizenkilenc pontos csomagot fogadtak el, amelyet elemenként tárgyal meg a város közgyűlése.

A szükséges lépéseket összefoglalva a polgármester elmondta, egyebek mellett az eddig csak zalaegerszegi lakosokra vonatkozó szakképzési és felsőoktatási ösztöndíjat kiterjesztik mindenkire, aki a hiányszakmákat Zalaegerszegen akarja elsajátítatni. Tervezik az ország első duális szakképző központjának létrehozását, de már az általános iskolások bevonását is, kedvet csinálva nekik a továbbtanuláshoz. A lakhatási lehetőségek bővítésére lakásépítési programot, kedvezményes lakásvásárlási és -építési lehetőséget szeretnének biztosítani mindazoknak, akik zalaegerszegi cégeknél képzelik el a jövőjüket - ismertette Balaicz Zoltán.