A „migránsvonatok” közlekedésével kapcsolatos valamennyi forgalmi tevékenység ellátása esetén szolgálatonként bruttó 10 ezer forint különdíjazást kapnak a jegyvizsgálók és a vezető jegyvizsgálók. Ezzel a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz Szolidaritás) nyáron megfogalmazott elvárását kezdte el teljesíteni a munkáltató. A VDSzSz Szolidaritás szerint azonban a díjazást a MÁV-Start és a MÁV Csoport többi, a menekültek szállításában közvetlenül érintett munkakörében dolgozó vasutasnak is meg kell kapnia. Így például a kocsirendezőknek, kocsivizsgálóknak, mozdonyvezetőknek, személypénztárosoknak, ügyfélszolgálaton foglalkoztatottaknak, stb – írja a szabolcsihir.hu.

Minden dolgozó kapjon külön díjazást

A szakszervezet közleménye szerint a menekülthullám átmeneti lezárultával végre elindult egy folyamat a MÁV Csoportnál: első lépésben Csépke András, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója a menekültvonatokon szolgálatot teljesített vezető jegyvizsgálók, jegyvizsgálók számára szeptember 11-től visszamenőlegesen alkalmanként bruttó 10 ezer forint különdíjazást állapított meg. A MÁV-Start így honorálta, hogy végül mégsem volt fennakadás a menekültek szállításában. A VDSzSz Szolidaritás bízik abban, hogy ez csak egy folyamat kezdete, hiszen nem csak a jegyvizsgálók, hanem a többi vasutas is nagy megpróbáltatásoknak volt kitéve, amikor több ezer embert kellett a szerb-horvát határról az ország több pontján át az osztrák határra elszállítani.

A kifizetés akadozik

A VDSzSz elfogadhatatlannak tartja ugyanakkor, hogy a különdíjazást vontatottan és lépcsőzetesen kapják meg az érintett munkakörök dolgozói. A MÁV vezetése által is elismert tény, hogy a vasutasoknak a megszokottól jelentős mértékben eltérő munkafeltételek mellett kellett dolgozniuk. A szakszervezet szerint ezért a menekültekkel közvetlenül érintkező vasutasoknak a legmagasabb mértékű díjazást kell kapniuk, hiszen ők jelentős lelki és fizikai megpróbáltatásnak voltak kitéve. Elvárják, hogy a tulajdonosi jogköröket gyakorló közlekedési kormányzat mielőbb biztosítsa a MÁV vezetése számára a kifizetéshez szükséges pénzügyi eszközöket.

Forrás: szabolcsihir.hu