Azonnali hatállyal elbocsátották az esztergomi Suzuki gyár területéről azt a dolgozót, aki az újonnan alakuló alapszervezet titkára lett volna. A férfit szakszervezeti tisztségviselőként munkajogi védelem illetné, de a Suzuki még az alapszervezet megalakulásáról való hivatalos értesítés előtt elbocsátotta, értesültünk a Vasas Szakszervezeti Szövetség tisztségviselőjétől – írja a Mérce.

A Mércének László Zoltán, a Vasas alelnöke elmondta, az esztergomi Suzuki parkolójában csütörtök délután alakult meg az első, üzem területén működő érdekvédelmi szervezet, mely a Vasas alapszervezeteként működik majd.

Mielőtt azonban a Vasas jogászai és a helyi dolgozók megszövegezték és a menedzsmentnek elküldték az alapszervezet megalakulását bejelentő értesítést, az alapszervezeti titkárnak választott férfit behívatta a vezetés, és közölték vele, azonnali hatállyal elbocsátják a gyárból.

A férfi 14 éve dolgozott a Suzukinál, egy ideje egy nagyobb területért felelt az üzemben. A Vasasnál úgy tudják, soha semmilyen panasz nem érkezett rá a munkáltatók részéről, az alapszervezet megalakulása után mégis arra hivatkozva bocsátották el, hogy nem jól dogozott.

A szakszervezeti tisztségviselőket munkajogi védelem illeti meg: szakszervezeti titkárként a férfit nem lehetne elbocsátani.

A Vasasnál úgy sejtik,

a menedzsment informálisan vélhetően tudott az alapszervezet alakulásáról, az elbocsátott dolgozó a feletteseit is tájékoztatta arról, hogy indul a titkári posztért.

A Suzuki amúgy nem áll szakszervezet-barát vállalat hírében: a japán autógyártó vállalat esztergomi üzemének területén eddig egyáltalán nem működött szakszervezet, egy korábbi, meghiúsult érdekvédelmi kezdeményezés kapcsán pedig felvetődött már a gyanú, hogy nyomást helyeztek a munkavállalókra, és így sikerült elfojtani a szerveződést.

László Zoltán azonban elmondta, bíznak benne, hogy jóhiszeműen tudnak tárgyalni a Suzukival, ahol belátják hogy a törvények értelmében lehetővé kell tenni, hogy érdekvédelem alapuljon az üzemben. A szakszervezeti vezető azt is elmondta, a vállalatoknak éppen hogy meg kellene becsülniük az érdekvédelemben tevékeny dolgozókat, ez ugyanis az elköteleződés jele egy szélsőségesen fluktuált munkaerőpiaci helyzetben.

László szerint a Suzuki-dolgozókat felháborította a példátlan eljárás,  a Vasas munkaügyi bírósághoz fordul.

Az alapszervezet megalakulását egyébként közel 100 dolgozó sürgette, László elmondta, azóta, hogy az újonnan megalakult alapszervezet titkárát biztonsági őrök vezették ki az üzem területéről,

sorban jönnek a belépési nyilatkozatok.

Az elmúlt hónapokban rég nem látott szakszervezeti aktivitás tapasztalható az országban.

A rabszolgatörvény elleni tüntetések kapcsán az ország egész területén szerveztek demonstrációkat szakszervezetek. Különösen igaz ez a gépiparra: a győri Audi dolgozóinak pedig hat napos sztrájkkal sikerült kedvezőbb béreket és munkakörülményeket kiharcolni, a miskolci SEG Automotive gyárban csütörtökön tartottak figyelmeztető sztrájkot, és a hatvani Bosch gyárban is a múlt héten fogadta el a menedzsment a dolgozói követeléseket.

Forrás: Mérce