Az átszervezés leállítását kéri az Orbán-kormánytól, és annak innovációs miniszterétől a pénteki levél 566 aláírója. A hazacsábított fiatal kutatók eközben egyenesen a miniszterelnökhöz fordultak – írja a Népszava.

Haladéktalanul állítsák le az átszervezést és adják vissza az MTA autonómiáját - kérik nyílt levélben a magyar művészeti élet és az oktatás képviselő Palkovics László innovációs minisztertől és a Fidesz-kormánytól. Összesen 566-an írták alá a levelet, köztük ismert művészek, rendezők, zenészek, szakmájukban elismert kutatók, akadémikusok és tanárok.

Bár minden tudományterület sorsa aggasztó, számunkra különösen a humán és társadalomtudományokkal szembeni méltánytalanságok fájdalmasak, mert közvetlen veszélyt jelentenek saját hivatásunk jövőjére

- fogalmaz a levél, ami az Akadémiai Dolgozók Fóruma alulról szerveződő, az akadémiai kutatóhálózatban foglalkoztatottak érdekeit védő szervezet honlapján jelent meg. Mint írják, az alkotó- és előadóművészi, illetve tanári munkánkhoz nélkülözhetetlen a tudományos alapú, hiteles kutatásokra épülő történelmi, irodalomtörténeti, zenetörténeti, régészeti, művészettörténeti, filozófiai, néprajzi tudás. Ezek legfőbb letéteményesei az akadémiai kutatóintézetek.

A pénzügyi szempontból és morálisan egyaránt lehetetlen helyzetbe hozott intézményeknek kényszerű »pályázaton« kellene részt venniük, ahol megalázó és szakmailag védhetetlen módon kell könyörögniük jövőbeni működésükért. Kutatóik jelentős százalékát egyik napról a másikra az elbocsátás vagy a profilváltás fenyegeti

- idézik fel a Palkovics-modellként is emlegetett, frissen bevezetett eljárást, ami nem csak a bölcsészeket, de még a természettudósokat is lehetetlen helyzetbe hozta. A kaotikus helyzet méltatlan Magyarországhoz, írják, és szolidaritásért kiált. Mindezért az Akadémia átszervezésének befejezését kérik a kormánytól és Palkovicstól, illetve azt, hogy

ne rombolja le a kutatás működéséhez elengedhetetlen személyes perspektívákat, mert évtizedek óta folyó munkálatok eredményei forognak kockán.

Aki szívesen böngészné az 566 nevet, megkeresve köztük kedvenc íróit, publicistáit, vagy éppen tanárait, megteheti: a teljes levél ezen a linken érhető el (pdf).

A hazacsábított fiatal kutatók Orbán Viktortól kérik, hogy állítsa le az MTA átalakítását

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktorhoz az MTA Lendület-programjának csoportvezetői is pénteken, szúrta ki a 444.hu.

Aggodalommal és megdöbbenéssel figyeljük az Innovációs és Technológiai Minisztérium lépéseit

- írják a levélben. A 91 aláíró arra kéri a miniszterelnököt, szólítsa fel Palkovics Lászlót, hogy a magyar tudományosságot érintő alapvető változásokat az MTA vezetésével együttműködésben folytassa. A kutatók levele szerint a jelenlegi helyzet ugyanis olyan bizonytalanságot teremt, amely egyre többjüket kényszeríti annak megfontolására, hogy az országot hátrahagyva munkájukat máshol folytassák.

A Lendület az elmúlt évtized tán legsikeresebb hazai tudományos kezdeményezése volt: az MTA által 2009-ben elindított programban tudományterületükön kiváló eredményeket elérő fiatal kutatókat csábítottak haza, illetve marasztaltak itthon. Az elmúlt évtizedben több mint 150 kutatócsoport jött létre.

Forrás: Népszava