Az előző periódushoz képest sokkal komplexebb a megváltozott munkaképességűeknek szóló, októberben meghirdetett pályázat; a bértámogatás mellett a munkaerőpiaci közvetítés és felkészítés is a program része lett - hangsúlyozta Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten.

Kifejtette: az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) pályázata a megváltozott munkaképességű emberek nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedését hivatott segíteni, a rendelkezésre álló munkahelyek számát növelni, ennek érdekében pedig szükség van mind a munkáltatók, mind pedig a munkavállalók felkészítésére.

„Emellett elengedhetetlen a társadalmi érzékenyítés is", ami szintén része a programnak - tette hozzá az államtitkár.

Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár elmondta: 2017. december 31-ig összesen tízmilliárd forint jut erre a programra. Közölte, hogy az Emmi új pályázatán olyan cégek indulhatnak, amelyek rajta vannak az úgynevezett akkreditációs listán és rendelkeznek tanúsítvánnyal, vagyis a megfelelő munkakörülmények kialakításával, akadálymentesítéssel felkészültek a fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására.

Az akkreditációs lista egységesebb képet ad a lehetőségekről, támpont a munkaerő-közvetítést és -felkészítést segítő civil szervezeteknek, valamint a munkavállalóknak is. Változás továbbá, hogy a programhoz már a 30 százalék alatti munkaképességgel rendelkező emberek is csatlakozhatnak, mivel az előző évek tapasztalatai azt mutatatták, hogy az egyes kategóriákban idővel fejlődés volt - tette hozzá az államtitkár.

Közölte: az elképzelés az, hogy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalban (NRSZH) kifejlesztett módszereket a civil szervezetek segítségével minél több munkaadó megismerje, ezáltal pedig több, megváltozott munkaképességű ember végezhessen értékteremtő munkát.  

Köpeczi-Bócz Tamás megjegyezte, hogy sok foglalkoztató felvenne megváltozott munkaképességű embereket, de nincs tisztában a szabályokkal, nem tudja, mennyi a többletköltség, milyen környezetet kell kialakítani és ez mekkora beruházással jár.

Az államtitkár tájékoztatott arról is, hogy a kormány a vállalása alapján 2020-ig minden szegmensben - ezáltal a csökkent munkaképességűek körében is - 75 százalékra növeli a foglalkoztatási rátát. A program 2017-ig mintegy 6 ezer embert ér majd el, közülük 4200 munkavállaló kompetenciafejlesztésre, 400 jelölt pedig szakmai képesítésre kap lehetőséget.

A Palota-15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. telephelyén tartott sajtótájékoztatón Czibere Károly szintén beszámolt az eddig elért eredményekről. Haladásnak nevezte például, hogy az utóbbi négy évben csaknem a duplájára, 43 ezerről 78 ezerre emelkedett a megváltozott képességű foglalkoztatottak száma.

Előrelépésként említette továbbá, hogy a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek - az uniós értékhatár alatt - a közbeszerzés alóli mentességet kapnak, akár termékről, akár szolgáltatásról van szó. Ez a munkahelyteremtésben és a piacszerzésben is komoly előrelépést jelent a számukra - mondta az államtitkár.