Már most lehet hekksütőnek és londinernek jelentkezni a balatoni szezonra - a helyi szállodák és éttermek a szezon előtt négy hónappal igyekeznek feltölteni a létszámot. Nincsenek könnyű helyzetben: kevés a dolgozó, mert sokan mennek külföldre. Itthon ugyanis átlagosan 200 ezer forintot keresnek a vendéglátóiparban dolgozók, de Ausztriában ennek akár a háromszorosát is hazavihetik.

Kevés a turista a Balatonnál, messze van a szezon. A jacht klub konyháján viszont így is dolgoznak, készül az ebéd. Az ügyvezető azt mondja: itt nem szezonra keresnek dolgozót. „Lássuk be, hogy két hónapos szezonra nem lehet üzleti modellt építeni, mi éppen ezért egész éves szezonban gondolkodunk, mi a kollégáink többségének egész éves állást kínálunk”- mesélte Tóth Balázs az ATV-nek.

Az álláshirdető oldalakon már most egymást érik a balatoni ajánlatok. Szakácsot, szobaasszonyt és konyhai kisegítőt is keres egy siófoki szálloda a nyárra. Egy balatonfűzfői étteremben pedig nem elvárás a szakmai tapasztalat, csak előny – ők felszolgálókat vennének fel.

Egy másik hirdetésben szakácsot, konyhai kisegítőt, pultost és mosogatót is keres egy balatoni büfé – akár pályakezdőket is.

„Átlagosan 200 ezer forintot lehet keresni ebben az iparágban, és ha csak egy országhatárral nyugatabbra megyünk, akkor ennek akár a háromszorosát is meg lehet keresni. És ami különösen pozitív külföldön a munkavállalók szempontjából pl. Ausztriában, hogy ott nem kell külön költeni szálláshelyre"- nyilatkozta Hornyák József.

Az elemző szerint

sok helyen ráadásul az étkezést is állja a munkahely, így a megkeresett pénzt akár egy az egyben félre tudják tenni a dolgozók. Ezzel pedig a hazai álláskínálók nagy része nem tudja felvenni a versenyt.

„Ha nyugatra megyünk, átlépjük a határt, nincs olyan eldugott étterem, ahol magyar szakácsot ne lehetne találni"- mondta Várnai Zsuzsanna.

A Vendéglátó és Turisztikai Szakszervezet ügyvezető elnöke szerint

nem csak a magasabb fizetés vonzó külföldön. A vendéglátóiparban dolgozók gyakran azért mennek el, mert nem bánnak velük tisztességesen.

„Nagyon-nagyon sok ember panaszkodik nálunk szeptemberben, és felhívnak minket, hogy

nem kapta meg az utolsó hónapot, az volt a válasz, hogy hát neki is van elég rezsije, ő azt nem tudja most kifizetni.

És úgy gondolom, hogy ennek aztán híre megy a munkavállalók között, és aki ezt nem teljesíti, annak híre megy, és a következő szezonban nem kap embert, hogy üzemeltetni tudja az éttermét, presszóját.”

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján mintegy 3000 üres álláshely van a vendéglátóiparban, de az elemzők szerint a valóságban akár több tízezres is lehet a hiány.

Forrás: atv.hu