Hat orvos távozik szinte egyszerre az egri Markhot Ferenc Kórház radiológiai osztályáról. A Magyar Orvosi Kamara megyei szervezete tiltakozik, a kórház vezetése szerint semmi ok pánikra – írja a heol.hu.

„A Heves Megyei Kórház Radiológiai Osztályán történt változások miatt alulírottak tiltakozásunkat fejezzük ki, a kórházvezetés felé. A radiológiai osztályon indoklás nélkül fölmondtak dr. Fazekas Péter nemzetközi és hazai hírű főorvosnak, aki mint tudjuk, kórházunk működésének egyik alappillére, a magas szintű röntgen szakorvosképzés megalapítója, lefolytatója. Tudományos munkában a kórház jó hírnevének öregbítője, a röntgen diagnosztikai alapra épülő társszakmák folyamatos képzésének kitalálója és összefogója, az intervenciós radiológiai vizsgálatok megteremtője és legnagyobb kivitelezője. Egerben önmaga 80 millió német pontot termel évente. Elbocsátása vélhetőleg összefüggésben van 5 radiológus szakorvos távozásával, illetve a rezidensképzésre gondolva, további 4-5 rezidens elvesztését is jelentheti. Ilyen irányú változások kórházunkban súlyos ellátási zavart eredményezhetnek. "

E felütéssel kezdődik az a tiltakozó levél, melyet a Magyar Orvosi Kamara megyei elnökeként dr. Pócs Alfréd október elején a kórház vezetéséhez, s most a sajtóhoz is eljuttatott.

Pócs Alfréd kérdésünkre elmondta: 44 orvos látta el kézjegyével tiltakozó levelüket, melyre választ nem kaptak, ám látnak reményt arra, hogy Fazekas Péter visszatérését elérjék. Pócs szerint a fiatal szakorvok távozásával ellehetetlenül a radiológiai osztályon folyó munka: felére csökkenhet az egy nap alatt elkészülő CT-, s MR-leletek száma, az érfestés, értágítás esetében ez harmadolódni fog, a legnagyobb problémát a mammográfia területén látja, mert ott így szerinte nem marad leletező szakorvos. Pócs Alfréd kifejtette: pótolhatatlan szakemberek távoztak a kórházból, s ezt megengedhetetlennek nevezte.

Dr. Fazekas Pétert Salgótarjánban értük utol, kedden már ott dolgozott. Szavai szerint a frissen érkező MR-készüléket már egri csapat üzemeli be a szomszéd megye kórházában. Szerinte az egri radiológián azért mondott fel előbb három, majd az ő szerződésének lejártakor további két orvos, mert nagyon rossz a hangulat, rosszak a körülmények.

Szavai szerint a ma működő megyei kórházak közül a legrosszabb gépekkel az egri rendelkezik. A CT, az MR rendszeresen meghibásodik, a DSA teljesen tönkrement, s ami példátlan, még ma is filmre kerülnek a röntgenképek, nincs digitális technika e területen. Igaz van ígéret, hogy a kórházba folyó rekonstrukció során ezeket újakra cserélik, de ennek már nagyon régen meg kellett volna történnie.

– Az volt a vád ellenem, hogy nem akadályoztam meg a kollégáim távozását, mi több, melléjük is álltam – mondta el Fazekas. – Ez nem teljesen igaz, hiszen én kardoskodtam amellett, hogy maradjanak egri orvosok, s mellette vállalhatnak más kórházakban feladatot. Nem volt jó a hangulat, engem is értek támadások, de én türelmes vagyok. A fiatalok viszont megragadták a kínálkozó lehetőséget, a jobb feltételek reményében és felmondtak. Sajnálom, ami történt, mert az egri kórház radiológiájának szakembergárdáját irigyelhették más intézmények. Itt volt elegendő szakorvos.

A Markhot Ferenc Kórház főigazgatója, dr. Tóth Ildikó úgy látja: nincs ok pánikra, most is van elég orvos, hiszen 13-man maradtak a radiológián. Hatan közülük nyugdíjasként látják el szakorvosi feladataikat, négy rezidens is dolgozik.

– Elsősorban a pénz játszott szerepet az orvosok távozásában. A környékbeli kórházak esetenként dupla fizetésért csábították el a doktorokat, Magyarországon radiológus szakorvosból hiány van.

- Salgótarjánba, Hatvanba MR, a jászberényi kórházba új CT érkezett, s Gyöngyösön és Miskolcon is jelentős eszközfejlesztés valósult meg. Az itteni orvosoknak, akik most elmentek, két-három hónap türelemmel kellett volna még rendelkezni, hiszen Egerbe is érkeznek az új, modern eszközök. CT, MR és új DSA is lesz, december közepén érkezik négy új digitális röntgenkészülék beszerzése is folyamatban van – mutatott rá Tóth Ildikó.

Az igazgató szerint Fazekas doktor ultimátumot nyújtott be, a radiológiai osztály vezetőjének felmentését akarta. Ezt Tóth Ildikó nem látta indokoltnak, ez is szerepet játszott abban, hogy végül kenyértörésre került a sor.

Nincs szakemberhiány, lesz, aki leletez majd

A kórház igazgatója leszögezte, a maradó 13 szakorvossal el tudják látni az egri radiológia feladatait. Más kórházakhoz képest korábban olyan szerencsés helyzetben voltak, hogy volt annyi szakemberük, akikkel azt tervezték, hogy távleletezést vállalnak más kórházaknak. Ha most ezt el is kell vetniük, pánikra nincs okuk. A mammográfia esetében, ha kell, továbbra is igénybe veszik annak a külső cégnek a segítségét, amely távleletezett már az egri kórháznak e szakterületen. Szerinte az egri kórházban még így is több radiológus maradt, mint ahányan a környékbeli kórházakban ezen a szakterületen dolgoznak.

Forrás: heol.hu