Már a novemberi béreket, illetve a lejárt szállítói számlákat sem tudja kifizetni a BKV, ezért a felügyeletével megbízott Budapesti Közlekedési Központ (BKK) 13,5 milliárd forint azonnali gyorssegélyt kért a tulajdonos fővárosi önkormányzattól. A pénznek legkésőbb december 2-ig meg kell érkeznie a BKK, illetve a BKV számlájára, hogy a közlekedési cég kasszáját átmenetileg feltölthessék – tudta meg a Népszabadság.

A fővárosi önkormányzat, hacsak politikai nyomásgyakorlásként le nem állítja a fővárosi közlekedést a jövő heti közgyűlésen, elfogadja az erről szóló javaslatot. Ám ezzel még nincs megoldva a probléma. A BKK ugyanis hosszas költségvetési nyirbálás után 92 milliárd forint támogatást kért a fővárosi önkormányzattól az idei évre, ám a közgyűlés végül csak 70,4 milliárdot szavazott meg erre a célra. Abban bíztak ugyanis, hogy időre megérkezik a 24 milliárdos állami támogatás.

Csakhogy a pénzt mind a mai napig nem kapta meg a BKV, a fővárostól kapott támogatás pedig már elfogyott. A közlekedési cégnek így nincs miből kifizetni a lejárt szállítói számlákat, a novemberi munkabéreket, illetve a járulékokat. A költségvetési űrt az uniós projektek önrészére tartalékolt keretből tömi be a főváros.

Tarlós István főpolgármester szeptemberben jelentette be, hogy Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul a BKV finanszírozásának ügyében. A városvezetés ugyanis erősen sérelmezi, hogy a közösségi közlekedés idén 24 milliárd forintra csökkentett – de mint látható, meg nem kapott – állami támogatása jövőre 18 milliárdra, 2017-ben 15 milliárdra, míg 2018-ban pedig 12 milliárd forintra zuhanna vissza. Ehhez képest a fővárosi közösségi közlekedés idei finanszírozási igénye 165 milliárd forint, az abból származó bevétel 80 milliárd forint lehet. A feladatra a főváros – kerületekkel együtt – összesen 46 milliárd forintot tud előteremteni.

Forrás: Népszabadság