Elsősorban a hivatásos állomány tagjainak lett elege a bizonytalanságból, az előző hónapban 44-en távoztak a szervezettől – tudta meg a Figyelő.

A pénzügyőrök többsége a magasabb fizetés reményében váltott. Informátorunk konkrét esetet is említett, egy jogász végzettségű pénzügyőr még az év elején ment át a rendőrséghez, ahol kezdetben nem sokkal, bruttó 20 ezer forinttal ígértek neki többet. A rendőröknél júliustól életbe lépett az életpályamodell, s a 320 ezer forint fizetése rögtön bruttó 500 ezer forintra ugrott, ami a korábbi adóhatósági nettó fizetéséhez képest 130 ezer forint havi pluszt jelent neki. „Az átszervezés miatt óriási bizonytalanság" - fogalmazott forrásunk, emiatt is emelkedett a távozók száma. Hozzátette, ha ekkora marad az elvándorlás, akkor leépíteni sem kell, az elbocsátási tervek riasztóan hatnak a szervezetre, s sokan önként állnak fel. A civil állomány tagjai körében is magas a fluktuáció.

   Átlagosan minden hónapban mintegy százan adják be a felmondásukat. Szeptemberben az ő körükben is kiugróan sokan távoztak, több, mint 120-an. Az elvándorlás ebben az évben először nyáron öltött elképesztő méreteket, amikor kiderült, az adóhatóságra nem vonatkozik az életpályamodell, s a vele járó fizetésemelés.

   Forrásunk megjegyezte, Európában szinte nálunk a legalacsonyabbak az adóhatósági bérek, nálunk csak a bolgároknál fizetnek kevesebbet.

Forrás: Figyelő