Az, hogy a fekete ruhás ápolónő, Sándor Mária civil mozgalom létrehozását jelentette be a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) hétfőn félresikerült tisztújító küldöttgyűlésén, semmit nem változtat a szakszervezet és tagjainak a helyzetén – így látja az érdekvédelmi szervezet egy hónapja lemondott elnöke.

Kiss László a Népszavának úgy fogalmazott: telefonon egyeztetnek valamennyi alapszervezetükkel és biztos benne, hogy a tagnyilvántartásban az utóbbi hónapok tömeges belépései miatt keletkezett lemaradást pótolva a november második felére összehívott teljes tisztújítás már sikeres lesz és megnyugodnak a kedélyek a szervezetben. Hétfőn ugyanis több vidéki alapszervezet képviselői nem vehettek részt a küldöttgyűlés munkájában, mert nem volt aláírt elnökségi határozat korábbi belépésük jóváhagyásáról, bár hónapok óta fizették a tagdíjakat.

Azon persze érdemes elgondolkodni, hogy ez miért akkor derült ki, amikor a küldöttek a tanácskozásra próbáltak bejutni. A szervezet adminisztratív hibája és az ebből keletkezett kisebbfajta botrány épp azoknak jött kapóra, akiknek nem érdekük a tavasz óta a hazai közéletbe látványosan berobbant szakszervezet további sikeres menetelése. Előbb-utóbb ugyanis – ha az eddigi ütemben nő a taglétszámuk – számolni kell velük az egészségügyi és a szociális ágazat reprezentatív szakszervezetei között. Márpedig a májusban az egészségügy sok ezer dolgozóját utcára hívó, majd a biztonságos betegellátást követelő, szegénykórházakkal tiltakozó FESZ-ről határozottan lehet tudni, hogy keményebb tárgyalópartner lenne, mint az ágazati kollektív szerződés reményében jelenleg az államtitkársággal egyezkedő Cser Ágnes vezette EDDSZ és a szakmai kamarák. A lemondott szakszervezeti vezető arra emlékeztet, hogy az egészségügyi életpályamodell helyett ágazati kollektív szerződésben gondolkodó új államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán sem kínál egyebet, mint meglévő jogszabályokból kiollózott ígéreteket, a béremelések fedezete nélkül – amit nem lehet elfogadni.

Kiss László egy hónap múlva is elindul az elnökségért, de azt mondja: nem számít, hogy újra elnyeri azt, vagy sem, most is kiváló az együttműködés elődje, a szervezet vezetését egy hónapra ismét elvállaló Zalatnai Zoltán és közte. Az érdekvédelmi vezető szerint lehet, hogy amit Sándor Mária csinál, vagy ahogyan a FESZ harcolt az utóbbi időben, az egyeseknek kényelmetlen, de tovább dolgoznak azért, hogy a szakági reprezentativitást minél hamarabb el tudják érni, amihez például az alapellátás területén nagyon is közel vannak.

Forrás: Népszava