A hegesztőket egyszerűen elkapkodják, a diplomával rendelkezők ugyanakkor a szakmunkások bérének többszörösét kapják – írja a dehir.hu.

A diploma egyértelmű jövedelemtöbbletet jelent a munkaerőpiacon – többek között ezt a következtetést lehet levonni a „Frissdiplomások" című tanulmányból". Az viszont már más kérdés, hogy a diplomával mennyire könnyű ma elhelyezkedni. Vajon egy jó szakmával, egy hiányszakmával elindított vállalkozás nem lehet-e jövedelmezőbb?

Hajdú-Bihar megyében jelenleg 32 ezer álláskereső van, így 9,4 százalékos a munkanélküliségi ráta. Országos szinten ezzel a megye a középmezőnyben van – mondta el Debrecen Televízió Esti Közelkép című műsorában Mező Barna a HBM-i Kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője. Mező Barnától azt is megtudhattuk, hogy a regisztrált álláskeresők 15 százaléka pályakezdő. A szakember hozzátette, hogy ez a szám csökkenő tendenciát mutat, köszönhetően a tavaly októberben elindult az Ifjúsági Garancia Program, mely a 25 év alatti fiatalok elhelyezkedését segíti.

 A programba regisztráló fiatalok képzésben vehetnek részt, aki pedig őket foglalkoztatja, az hónapokig támogatást kap, azaz neki nem kerül szinte semmibe a munkaerő ebben az időszakban. A főosztályvezető arról számolt be, hogy Hajdú-Bihar megyében több száz fiatal tudott elhelyezkedni a programnak köszönhetően.

 Mező Barna elmondta, a megyében is vannak hiányszakmák, nem tudnak például annyi hegesztőt képezni, amennyire igényt nyújtanak be a munkáltatók, egyszerűen „elkapkodják őket". Hajdú-Biharban hiányszakmának számít a könyvkötő, a nyomdai gépész, az ápolói szakma is. A diplomások között az informatikai szakemberek, a mérnökök és gazdasági területeken végzettek tudnak leghamarabb elhelyezkedni.

 Mező Barnától megtudtuk 2014-ben 209 ezer forint volt az átlagbér a megyénkben, s nagyon nagyon a különbségek. Itt ki is ütközik, hogy mennyit számít egy diploma. Egy kubikus átlagbére 93 ezer forint volt, egy cukrászé 130, ugyanakkor a jogászoké már 370 ezer, a pénzügyi területen, a bankszektorban pedig 460 ezer forint. A munkaerőpiacon történő elhelyezkedést segíti az idegennyelvtudás és az informatikai ismeretek is.

 Az osztályvezető hozzátette, a tanítóknál, pedagógusoknál jelenleg még túlképzésről lehet beszélni, de ha a trendeket nem sikerül megfordítani vagy lelassítani, 5-8 év múlva „óriási pedagógushiány lesz az országban." A szakember ennek kapcsán kiemelte, aki a pályaválasztásáról dönt, annak nem a jelent kell figyelembe vennie, hanem a jövőt, bár ezeket a társadalmi és gazdasági folyamatokat nehéz előre kiszámítani.

Mező Barna azt is elmondta, a pályakezdő álláskeresők között 40 százalék a csak nyolc osztályt végzettek aránya.

Forrás: dehir.hu