A 2018-as évet tekintve számos új szabályozással és kihívással kellett megküzdenie a számviteli- és könyvelői szakmában dolgozóknak, de vajon milyen változásokat tartogat 2019? A Piac és Profit cikke.

A 2018-as év egyik leglényegesebb mozzanata a GDPR adatvédelmi szabályozás bevezetése volt, amely a kapcsolódó projekteken dolgozó munkatársak és tanácsadók idejének és energiájának jelentős részét vette igénybe. Az átállás, az azt megelőző előkészületek, illetve az új folyamatok megfelelő koordinálása új feladatköröket is hozott magával. A könyvelő szakmát érintő szabályozások szempontjából az online számlabekötés is komplex kihívást jelentett a vállalatok számára, szerencsére azonban elmondható, hogy a rendszermódosításokkal jelentősen javultak a változással érintett folyamatok – értékelte a múlt évet a Process Solution vezetője.

A szakma számára nagy kihívást jelent a hazai piacot általánosságban is érintő fluktuáció, illetve a szakemberhiány, amely állandó problémaként nehezedik a cégekre.

Oda kell figyelni az Y és Z generációra, az ő igényeik feltérképezésére, az ezekhez való alkalmazkodásra, valamint nem csak a vállalatnak, de magának a szakmának is a minél vonzóbbá tételére. A jó szakmai alapokkal és kellő nyelvtudással rendelkező fiatalok megtalálása ugyanakkor folyamatos kihívást jelent a magyar munkaerőpiacon. Ennek ellenszereként fontos a fiatalokhoz jól igazodó motivációs rendszer és belső programok kialakítása, illetve tökéletesítése – tette hozzá Babos János.

2019-ben a különböző béren kívüli juttatások és adókedvezmények eljárásainak, feltételeinek esetleges megváltoztatása lehet majd hatással a szakmára, hiszen ezek viszonylag nagy jelentőséggel bírtak az idei évben is. Aggodalmát fejezte ki továbbá

a magyar gazdaságot továbbra is sújtó munkaerőhiánnyal kapcsolatban, amely összetettségének köszönhetően akár rosszabbra is fordulhat, mint az elmúlt években.

Már a 2018-as évben is központi szerepet kapott a könyvelő szakmában a digitalizáció, az adatkezelési és a kommunikációs folyamatokhoz kötődő technológiai fejlesztések: prioritást kapnak majd a munkahelyi körülményekre és felszereltségekre vonatkozó innovációs trendek, valamint a jól szabályozható munkafolyamatok automatizálására irányuló törekvések is. Ezek mind elengedhetetlenek a távolabbi jövő, de akár már a 2019-es év sikereihez is – vélekedett az ügyvezető igazgató.

Forrás: Piac és Profit