Hány tagot számlálnak a magyar szakszervezetek? Hogyan képviselik a munkavállalókat? Hány nagy szakszervezeti szövetség működik Magyarországon? - ezekről a kérdésekről, a szakszervezetek működéséről, feladatáról készített összeállítást az InfoRádió.

A munkavállalók 9-10 százaléka tagja valamilyen szakszervezetnek Magyarországon - mutatta be az InfoRádió kérésére az érdekképviseletek működését a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda hozzátette, 6 szakszervezeti konföderáció, azaz országos szövetség fogja össze az országban működő érdekképviseletek többségét.

„Az országos érdekegyeztetésben és a magyarországi munkavállalók egészét képviselve konföderációk jelennek meg. Az ágazati gyűjtőszakszervezetek egy adott ágazat munkavállalóit képviselik, a helyi érdekképviseletek pedig az adott munkáltatónál vagy egy-egy telephelyen foglalkoztatott munkavállalókat és szakszervezeti tagokat.”

A szakszervezetek általában nem csak a szakszervezeti tagokat, hanem valamennyi munkavállalót képviselik - hívta fel a figyelmet Mészáros Melinda.

Vannak olyan témák, amik a munkavállalók összességét érintik, országosan ilyen a tárgyalás a minimálbérről vagy a garantált bérminimumról, illetve az egyes jogszabálymódosítások ügye. Ágazati szinten is történnek ilyen típusú egyeztetések, helyi szinten pedig ugyanilyen a bértárgyalás vagy a kollektív szerződés megkötése.

Vannak viszont olyan kérdések, amelyek esetében kizárólag a tagokat képviselik a szakszervezetek, ilyenek az egyéni jog- és érdekérvényesítések.

Az országos témákban, a bértárgyalások idején vagy a túlóratörvényről való állásfoglalás kialakításában, illetve abban a kérdésben is, hogy hajlandóak-e a sztrájkra, munkabeszüntetésre, demonstrációkra monitorozzák a munkavállalók véleményét a szakszervezetek.

A teljes tagság véleményét képviselik az egyes konföderációk és a szövetségek is igyekeznek közös álláspontot kialakítani - tette hozzá Mészáros Melinda.

A szakszervezetek pontos száma nehezen megmondható, számos olyan van, ami nem csatlakozott sem ágazati egyesüléshez, sem szakszervezeti konföderációhoz.

Forrás: Infostart


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ