Elutasítja a pedagógusok etikai kódexét tizenegy szakmai szervezet, köztük a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Hálózat a Tanszabadságért.

A szervezetek közös állásfoglalásukban, amelyet kedden juttattak el az MTI-hez, rögzítették: a kódexet törvény- és alkotmánysértőnek tartják, hiszen ahogy a Pedagógusok Szakszervezetének az Alkotmánybírósághoz benyújtott panaszában is áll, a Nemzeti Pedagógus Kar általánosan kötelező érvényű szabályrendszert alkotott, noha az alaptörvény szerint nem jogalkotásra feljogosított szerv.

A kódex szerintük fölösleges, mert részben a „köznevelési törvényben már szabályozott, részben magától értetődő normákat ír elő".

Azt írták: a kódex „alapállásában hamis", mivel kötelező, jogszabályi érvénye van, mégis önkéntes jogkövetésre hivatkozik, noha kötelező a pedagóguskari tagság.

A kódex - folytatták - nem növeli, hanem csökkenti a pedagóguspálya megbecsülését, mert azt sugallja, hogy a pedagógus „erkölcsileg is megrendszabályozandó munkavállaló".

Hozzátették, a kódexben a gyermekek érdekei sem jelennek meg.

A Nemzeti Pedagógus Kar által kidolgozott etikai kódexet várhatóan november közepén fogadják el.