Lezárul november végén a „Dolgozva tanulj” projekt, amelyet a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) az Európai Unió Európai Szociális Alap 1,191 milliárd forintos támogatásával valósított meg két év alatt - közölte az MKIK az MTI-vel pénteken.

Tájékoztatásuk szerint a projekt keretében 700 tanulónak szerveztek 60 órás továbbképzést, 3000 gyakorlati oktató mesterképzését és vizsgáztatását biztosították, 10 000 embert tájékoztattak a gyakornoki programról, és további 500 mentort is bevontak a program megvalósításába.

Az országos szintű kiemelt projektet 23 konzorciumi partner bevonásával bonyolította az MKIK.  

A közleményben emlékeztetnek: a program célja az volt, hogy biztosítsa a szakképzés gyakorlati részéhez szükséges jól képzett oktatókat, ezáltal növelje a gyakorlati oktatás színvonalát, és segítse elő a végzett tanulók elhelyezkedését, pályán maradását.

Az MKIK szerint az európai uniós támogatás segítségével három fő területen javították a duális képzésen belül a gyakorlati oktatás feltételeit.

Mintegy 700-an szereztek pedagógiai, pszichológiai, jogi- szakmódszertani és tanügyigazgatási ismereteket. A 60 órás módszertani képzésben olyan gazdálkodó szervezetek oktatói vehettek részt, ahol az iskolai rendszerű szakképzésben együttműködési megállapodás és/vagy tanulószerződés keretében gyakorlati oktatás zajlik.

Csaknem 3000 gyakorlati oktatót segítettek hozzá a mestercím megszerzéséhez 29 szakmában, így szakoktatói feladatok ellátására is képesek lettek.

A program harmadik kiemelkedő területe a gyakornoki programban tanulószerződés keretében részt vevő tanulókkal foglalkozó mentorok számára nyújtott szakmai szolgáltatás és módszertani segítség. A területi kamaráknál kialakított tanácsadói hálózat elősegítette a pályakezdő szakemberek szakmai ismereteinek elmélyítését és az önálló, kreatív munkavégzés elsajátítását - olvasható a közleményben.  

Az MKIK szerint a „Dolgozva tanulj" projektnek köszönhetően a részt vevő vállalkozások, szakemberek eleget tehettek a tanulófoglalkoztatással kapcsolatos törvényi kötelezettségeiknek, illetve alkalmassá váltak az új jogszabályoknak megfelelő tanuló-foglalkoztatásra.