Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének korábbi elnöke egy cikkben azt kifogásolta, hogy a PDSZ távozott a Liga szakszervezeti szövetségből.

Fájdalmas, de egyben szükséges lépés volt a Ligából való távozás, tudniillik ennek az új, és kezdeti éveiben példásan működő, demokratikus konföderációnak alapítója volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. A LIGA később vállalhatatlan irányba mozdult. Mészáros Melinda megválasztásával sem változott az a számunkra elfogadhatatlan gyakorlat, amelyet úgy lehet összefoglalni, hogy a „farok csóválja a kutyát”.

A konföderációnak és vezetőjének ugyanis nem az a dolga, hogy megszabja egy tagszakszervezet irányát, hanem, hogy képviselje az ernyőszervezetbe tartozókat, koordinálja, a közös akciókat, segítse a működést, erősítse fel a tagszakszervezetek hangját.

Ez olyannyira nem történt meg, hogy mikor a Parlament elé szerveztünk egy demonstrációt a gyors ütemben elfogadott Alaptörvény-módosítás és a "Stop Soros" ellen, a Ligától, nemhogy támogatást, de még csak választ se kaptunk kezdeményezésünkre. De a számunkra fontos közalkalmazotti törvény-módosítás is elment mellettük, a petíciónkról tudomást sem vettek.

A Liga elnöke azt vetette szemünkre, hogy nem jeleztük feléjük problémáinkat, ugyanakkor megjegyezte - még azután is, hogy Mendrey Lászlót négy megye és az Országos Választmány kezdeményezésére a PDSZ áprilisi kongresszusa visszahívta tisztségéből -, hogy Mendrey Liga-elnökségi munkájával elégedettek, és nem javasolják a LIGA-Tanácsnak visszahívását. Nem hívták vissza annak ellenére sem, hogy éppen Mendrey dolga lett volna, hogy a PDSZ, és általában a közalkalmazottak érdekeit a LIGÁ-ban megjelenítse. Mendrey utóbbi nyilatkozatai azt mutatják, hogy még mindig nem hajlandó tudomásul venni, hogy korábbi szervezete megvonta tőle a bizalmat. A PDSZ volt elnökének szakszervezetről alkotott sommás ítéletei és politikai sugalmazásai mögött személyes sértettsége a mozgatórugó.

A LIGA jelentős állami támogatást kap. Emellett évi 1,5 millió forintot meghaladó tagdíjat is fizetett a konföderáció kasszájába a PDSZ. A markánsnak egyáltalán nem mondható, bennünket semmilyen szinten nem képviselő konföderációhoz tartozás jó ideje felmerülő kérdés volt, olyannyira, hogy ez kiemelt témaként szerepelt a kongresszusi küldöttekkel tartott többnapos nyári PDSZ-képzésen is. Ezen a 2018 áprilisától már csak saját magát képviselő volt PDSZ-elnök nem vett részt. Értjük, hogy egzisztenciálisan kellemetlenül érintette a PDSZ kilépése a Ligából, mivel a LIGA alapszabálya szerint emiatt a továbbiakban már nem lehet a Liga elnökségének tagja, amely tisztségért havi díjazás illette meg.

A  PDSZ-nek nem kell ahhoz formálisan konföderációhoz tartoznia, hogy bármely, változásban érdekelt szakszervezettel összefogjon, és képviselje a korábbi időszakhoz képest lényegesen markánsabban, jogi és szakmai tekintetben egyaránt kompetens nyilatkozatokkal és akciókkal az ágazatban dolgozókat.

A szerző a PDSZ Országos Választmányának tagja

Forrás: HVG