A konzorciumi partnerek változása és a tervezési felhívás késedelmes megjelenése miatt idén már nem kezdődik el az a képzési program, amelynek keretében ötvenezer, legfeljebb nyolc osztályt végzett közfoglalkoztatott ülhetett volna iskolapadba – tudta meg a Magyar Nemzet. Az európai uniós forrásból finanszírozott program indítását őszre tervezte a kormányzat, ez váltotta volna ki a korábbi években indult téli képzéseket is. A hideg évszakban kevesebb a közmunka, ezért eddig a képzések biztosítottak megélhetést a közfoglalkoztatottak jelentős részének, hiszen a beiskolázás idejére a teljes bér járt nekik.

Miközben e hónap végén lezárul az az európai uniós program, amelynek keretében három év alatt mintegy 150 ezer közfoglalkoztatott szerzett bizonyítványt, az új, szintén három évre szóló, idén őszre tervezett programot már nem tudják elindítani. Ez azt jelenti, hogy ebben az évben már egyetlen közfoglalkoztatott beiskolázására sem nyílik lehetőség, holott az új tanfolyamok épp a leghátrányosabb helyzetűeket, a legalacsonyabb iskolai végzettségűeket célozták meg, akiknek szakma hiányában esélyük sincs elhelyezkedni a munkaerőpiacon – tudta meg a Magyar Nemzet.

Képzés és megélhetés

A Belügyminisztérium (BM) lapunk kérdésére közölte, hogy a még folyamatban lévő, Újra tanulok nevű kiemelt projekt fizikai befejezése 2015. október 30-a, így ebből a keretből további képzések indítására már nincs lehetőség. A képzések többsége már befejeződött, jelenleg még közel 7200-an járnak tanfolyamra, de ezek is hamarosan lezárulnak. Az elmúlt három évben ez a program biztosított lehetőséget arra, hogy a közfoglalkoztatottakat képzésekbe vonják be, az érintettek szakmát vagy részszakmát szerezzenek, és így nagyobb esélyük legyen elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon. Ennek a programnak a keretében indultak a téli képzések is, tavalyelőtt 100 ezer, tavaly pedig 30 ezer közmunkás ülhetett iskolapadba december 1-jén. A beiskolázottaknak a képzés biztosította a megélhetést is, hiszen a tanfolyam idejére a teljes közfoglalkoztatási bérüket megkapták.

Változtak a partnerek, csúszott a felhívás

A Belügyminisztérium idén júliusban még arról tájékoztatta lapunkat, hogy az Újra tanulok programot egy újabb nagyszabású, uniós forrásból finanszírozott képzési program követi, amelynek részeként már idén ősszel 50 ezer ember ül iskolapadba. Eltelt azonban a szeptember, és a statisztikai adatokban nem szerepelt az ígért ötvenezer beiskolázott közfoglalkoztatott, ezért ismét rákérdeztünk a szaktárcánál, miért és várhatóan meddig csúszik a program.

A belügyi tárca szerint az uniós forrásból megvalósuló, Alacsony képzettségűek és közfoglalkoztatottak képzése című projekt előkészítése folyamatban van, ám „a konzorciumi partnerek változásából és a tervezési felhívás megjelenésének csúszásából adódóan" 2015. évre tervezett 50 ezer közfoglalkoztatott képzésbe vonása már nem realizálódhat. A szaktárca közölte: a tervezési felhívás csak augusztus 28-án jelent meg, így a képzést lebonyolító konzorciumnak az elkészített kérelmet október 30-ig kell beadnia. Ennek eredményeként a program csak a támogatási szerződés megkötését követően indulhat el, vagyis a képzéseket ebben az évben már nem indítják el. A konzorciumot a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) vezeti, mely a Belügyminisztérium együttműködésével, a konvergenciarégiókban működő 18 megyei kormányhivatal bázisán keresztül szervezi meg a tanfolyamokat.

Mégsem ötvenezren

Az új, módosított tervek szerint a tanfolyamok várhatóan valamikor jövő év első negyedévében indulnak el, és ekkor sem az eredetileg tervezett 50, csak közel 30 ezer fő beiskolázásával, ezután pedig folyamatosan, ütemezetten történik majd az érintettek bevonása a 2018-ig tartó programba. „Ezen túlmenően a korábbi fogalomhasználat szerint »téli képzés«-nek nevezett programok indítását nem tervezzük" – szögezte le a BM.

A program keretében három év alatt összesen 85 ezer embert akarnak beiskolázni, az elsődleges célcsoportot a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők alkotják, ők adják majd a képzésbe bevontak több mint 90 százalékát. A magasabb, legalább középfokú iskolai végzettségűek beiskolázására a következő években csak csekély számban, a tervek alapján ötezer fős keret erejéig nyílik lehetőség. Az érintettek felzárkóztató képzéseken, valamint egy adott munkakör betöltésére alkalmas betanító képzéseken vesznek majd részt, de indulnak majd az állam által elismert OKJ-s szakképesítést adó tanfolyamok is. A program újdonsága, hogy a képzések megkezdése előtt minden bevont közfoglalkoztatottnak felmérik az egyéni képzési életútját, készségeit és kompetenciáját, amely alapján konkrét képzési javaslatokat tartalmazó egyéni képzési tervet készítenek számára.

Nem tudnak több évig tanulni

A közfoglalkoztatás – rövid távú jellege miatt – nem ad lehetőséget arra, hogy hosszabb időtartamú, például középiskolai képzésre iskolázzák be az érintetteket, hiszen évekig egyhuzamban nem lehet valaki közmunkás. Ez éppen a fő cél, a nyílt munkaerőpiacon való mielőbbi elhelyezkedés ellen hatna. Így igen behatároltak a lehetőségek, többnyire 400 órás képzésekre iskolázzák be az érintetteket, ami csak részszakképesítések megszerzésére, illetve a kompetenciák bizonyos fokú fejlesztésére ad lehetőséget. Előző télen elsősorban az OKJ-s képzésekre helyezték a hangsúlyt, 16 700-an ilyen tanfolyamon vettek részt, míg betanító jellegű képzésre 9300-an jártak. A legtöbben parkgondozó, házi betegápoló, konyhai kisegítő, település-karbantartó, motorfűrész-gépkezelő, mezőgazdasági munkás, kisgépkezelő, zöldség- és gyümölcstermesztő, illetve targoncavezető képzési szakirányokban vettek részt. Kompetenciafejlesztésre előző télen mindössze 650 embert iskoláztak be.

Forrás: Magyar Nemzet