Ellentmondásos értesítések érkeznek a pedagógusokhoz az ősszel induló szakmai ellenőrzések időpontjával kapcsolatban. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint ezzel a küldő Oktatási Hivatal jogsértést követ el. Szakértők úgy vélik: az egész tanfelügyeleti rendszerben káosz uralkodik – írja a Népszava.

Nyár végén több pedagógus és intézményvezető is értesítést kapott az Oktatási Hivataltól (OH), amelyben az állt, hogy bekerültek a most ősszel kezdődő tanfelügyeleti ellenőrzések forgatagába, az ellenőrök látogatására is már idén sor kerülhet. Az előzetes értesítőket azonban nem sikerült időben kiküldeni, a vonatkozó jogszabály szerint a hivatalnak július 31-ig kell jeleznie a tanárok felé, hogy bekerültek a tanfelügyeleti rendszerbe, ennek ellenére úgy tudjuk, többeket csak augusztus végén tájékoztattak.

Ez lenne a kisebbik baj, kérdések merülhetnek fel ugyanis az egész őszi eljárás törvényességét illetően. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) rendelete szerint az OH minden év július 20-ig köteles elkészíteni a következő naptári évre szóló (!) ellenőrzési tervet, ezt követően kell ugyanezen hónap végéig értesíteni az ellenőrzésbe bevont pedagógusokat. E szerint az OH tájékoztatói nemcsak egy hónapot, hanem egy egész évet késtek, a jogszabályoknak megfelelően pedig azok a tanárok, aki idén nyáron kaptak értesítést, leghamarabb jövő ősszel kellene, hogy alávessék magukat az állami vizsgálatoknak.

Minden valószínűség szerint törvénytelenül járt el az OH azokban az esetekben is, amikor olyan intézményvezetőket vett fel a rendszerbe, akik vagy csak most kezdték megbízatásukat, vagy már legalább öt éve vezetik iskolájukat. Törvény szerint ugyanis az intézményvezetők ellenőrzésére csak megbízásuk második, legkésőbb negyedik évében kerülhet sor - hogy mi történik azokkal, akik már túl vannak a negyedik évükön, arról nem szól a rendelet. A jogsértésre a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is felhívta az államtitkárság figyelmét, szerintük ugyanis az OH figyelmen kívül hagyja a jogszabályi rendelkezéseket - mindezt a PDSZ jogi szakértői is megerősítették.

Az ügyben a PDSZ kereste az Emmi-t és az OH-t is. A minisztériumból az a válasz érkezett, hogy a pedagógusok értesítése nem jogsértő, mert a rendelet a 2015. évi tervezéshez kapcsolódó értesítési határidőt nem tartalmaz. Most egyébként azokat akarják ellenőrizni, akik tavaly feltöltötték portfólióikat az OH elektronikus rendszerébe, és „ideiglenesen" pedagógus I-ből pedagógus II fokozatba kerültek. A tanfelügyeleti látogatással számukra akarják biztosítani „a támogató, fejlesztő célú értékelést". Az igazgatói ellenőrzésekkel kapcsolatban pedig azt írták: tanfelügyelnek akkor is, ha valaki megbízásának ötödik évében jár. A vezetői megbízás első évében azonban szerintük sem lehetséges igazgatói ellenőrzés. Az OH még nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre.

A PDSZ-szel viszont egyetért Dr. Selmeciné dr. Csordás Mária is. A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) vezető jogtanácsosa szerint - mivel az ellenőrzésekről szóló Emmi-rendelet csak idén áprilisban lépett hatályba - már idő sem volt arra, hogy a jogszabályoknak megfelelően a 2015-ös ellenőrzési tervet az OH elkészítse. „Lehet most értesíteni a pedagógusokat, de ellenőrizni biztos, hogy nem. Ebben az ügyben egyébként is nagy a zűrzavar, a tanárok ki vannak téve az állandó bizonytalanságnak" - mondta Selmeciné, hozzátéve: a PSZ-hez is érkeztek olyan panaszok, amelyek szerint egyes tanárok ellentmondásos értesítéseket is kaptak az ellenőrzések várható időpontjával kapcsolatban.

Mindezt Radó Péter is megerősítette. „Az egész rendszer egy többlépcsős, zűrzavaros, bürokratikus eljárásrend, amiben minden szereplő lényegében improvizál, s amiben a határidőket erőforrások és a szükséges menedzsment kapacitások hiánya miatt képtelenség betartani" - véli az oktatási szakértő, hangsúlyozva: tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az oktatásirányítás összekapcsolt két olyan rendszert, aminek egymástól függetlennek kellene lennie: a pedagógusok szakmai ellenőrzését és a pedagógus előmeneteli rendszer működtetését.

„Az összekapcsolás úgy történik, hogy a minősítő eljárás előfeltétele, hogy a pedagógusok előtte átessenek a szakmai ellenőrzésen, a szakmai ellenőrzést pedig - tanfelügyelet és tanfelügyelők hiányában - a mestertanárrá előléptetett pedagógusok csinálják kötelező jelleggel. Az iskolai belső ellenőrzés („PÖCS-ök") megelőzik a külső ellenőrzést, a külső ellenőrzés megelőzi a pedagógus előmenetelhez kapcsolódó minősítést, és mindez oly módon történik, hogy annak semmi hatása nincs a pedagógusok osztálytermi munkájának minőségéhez. Az egész céltalan bürokratikus üresjárat" - állítja a szakember.

Pedagógus legyen a talpán, aki mindezen tökéletesen kiigazodik. Úgy tűnik, saját szabályaikat még a kormányzatban sem látják át tisztán. Ezt mutatja az is, hogy Radó szerint az őszi ellenőrzésekkel kapcsolatban a kormányzat az eljárásrend szerint törvényesen, a jogszabályban rögzített határidők szerint viszont törvénytelenül jár el.

Forrás: Népszava