Már csak tíz napig maradnak jogosultak az egészségügyi szolgáltatásra azok, akiknek idén október végén járt le a diákigazolványuk és nem tanulnak vagy dolgoznak.

Akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább vagy nem szerzett munkát, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, be kell jelentkeznie a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, és december 16-tól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – figyelmeztetett a NAV.

A hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-ig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat.

A diákigazolvány lejártát követő 46. naptól kell egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetnie. Ez idén havonta 7 320 forint.

Ez azt is jelenti, hogy

legkésőbb december 30-ig, azaz az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság lejártát (december 15-öt) követő 15 napon belül be kell jelentkezni a NAV-hoz,

a 18T1011 jelű adat- és változás-bejelentő lapon. A nyomtatvány a www.nav.gov.hu honlapról letölthető és benyújtható ügyfélkapun keresztül, vagy postán, illetve személyesen az ügyfélszolgálaton.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot minden hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni.

Forrás: HVG