Túlterheltek és alulfizetettek a köztisztviselők és közalkalmazottak, valamint kiszámíthatatlan jogi környezetben dolgoznak. Ezt szűrték le a szakszervezet az országszerte megtartott járási és önkormányzati konzultációkból. Nem engednek a bérrendezés kérdésében – írja a delmagyar.hu.

Alultervezett a létszámkeret, túlterheltek a dolgozók. Az informatikai rendszer kétes minőségű, kiszámíthatatlan jogszabályi környezet, bonyolult az eljárásrend, illetve kialakulatlan és elégtelen a munkakörnyezet – ezek azok az általános problémák, amelyeket a járási és önkormányzati hivatalok 1500 munkatársa a nekik tartott 100 tréningen megfogalmazott. A tapasztalatcseréket a norvég támogatással a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) szervezte. A tanulságokat csütörtökön egy szegedi tanácskozáson osztotta meg Boros Péterné főtitkár. A tisztviselők javaslatokat is megfogalmaztak az ügyfelek érdekében. Többek között kölcsönösen tájékoztató anyagokat helyeznének ki egymás hivatalában és honlapján. Szinkronizálnák a járási és az önkormányzati ügyfélfogadási időket, és naprakész, ügykezelő szoftvereket kérnének központi jogszabályváltozás követéssel, frissítéssel. Nem provokálni akartak a tapasztalatcserékkel, hanem segíteni.

Farkas Andrea Csongrád megyei titkár elmondta, 7-ből 5 járásban voltak tréningek, és ezeken 100-an vettek részt, elmentek jegyzők és polgármesterek is.

   Az közszolgálati életpályamodellről is beszélt a főtitkár. Elmondta, közszolgálatban jelenleg 660-680 ezren dolgoznak, és negyedük nem a neki járó, illetménytábla szerinti fizetést kap. 40 ezren kapnak minimálbért, vagyis nettó 66 ezer 483 forintot, 150 ezren pedig  szakmunkás bérminimumot, azaz nettó 77 ezer 290-et. A közszolgálati munkavállalók több mint felének, 350 ezer embernek 2010 óta változatlan a nettó bére. 2011-től az adójóváírás kivezetése miatt a bruttó 243 ezernél kevesebbet keresőknek bérkompenzációt kell fizetni, hogy legalább a négy évvel ezelőtti bérüket megtartsák.

   Az életpályamodellel kapcsolatosan az érdekképviselet elvárása, hogy mindent felülíró érték számunkra a munkahely stabilitása és biztonsága. Mert a létszámcsökkentések az elmúlt 17 évben mindig lehetőséget biztosítottak a politikai tisztogatás jellegű személycserékre, főleg a vezetői beosztásokban. Elvárják, hogy az államhatalom mindenkori birtokosai biztosítsanak megfelelő védelmet és garanciát a jogszabályokat, a közhatalmi akaratot érvényesítő munkavállalók számára. Az MKKSZ – a tagság felhatalmazása alapján – egyelőre tárgyal a bérekről és az életpályamodellről, de folytatják „lyukas cipő akciójukat" is. Tarthatatlannak látják, hogy akár 4-5 ezer forinttal több bérért elvándoroljanak a pályáról a köztisztviselők, közalkalmazottak vagy a szociális szféra dolgozói, mert nem tudnak megélni.

Forrás: delmagyar.hu