Kiakadtak a szakszervezetek a 400 óra túlóra ötletén. A MaSzSz szerint ha átmegy a javaslat, akkor egyre többet kell majd táppénzre költeni. Kordás László tudni akarja, hogy ki áll az ötlet mögött.

A Fidesz át akarja alakítani a Munka Törvénykönyvét. A parlamenthez Szatmáry Kristóf és Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselők benyújtott törvénymódosító indítvány elfogadása esetén három évre emelkedne a munkaidőkeret elszámolása, azaz

a munkáltatóknak 3 éves időszakon belül kell elszámolniuk a dolgozóknak járó túlmunkák díjával és a szabadnapokkal, és 250 óráról 400 órára emelkedne az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértéke.

A héten több szakszervezet mellett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja a fideszes egyéni törvénymódosító javaslatot, az ügyben Kordás László, a szakszervezet elnöke kezdeményezte a Versenyszféra Konzultációs Fórum soron kívüli összehívását.

Kordás László elnök az ATV Start műsorában elmondta:

a javaslat egyértelműen nagy felháborodást keltett a munkaadók és munkavállalók körében, de arra számít, hogy meg fogják szavazni a kormánypárti képviselők.

Hozzátette: két képviselő kezdeményezte a javaslat benyújtását, és kíváncsi arra, kik bátorították őket erre, kinek lesz ebből haszna.

A szakszervezet ugyanis nem látott arról hatástanulmányt, hogy miért van erre szüksége a gazdaságnak.

Hangsúlyozta: nem helyes, ha egyes tőkéscsoportok kezdeményezésére enged a kormány, és szeretné tudni, kik állnak az ötlet mögött, erre vár választ a kormánytól.

Beszélt arról, hogy nemrég zártak le egy projektet, amely a foglalkozás-egészségügyi megbetegedések számával és formájával foglalkozott, és arra az eredményre jutottak, hogy nőtt a megbetegedések száma, és van egy sor olyan betegség, amely azzal függ össze, hogy túlterheltek a dolgozók. Ha ezt még tovább növelik, akkor egyre többet kell táppénzre költeni.

Emlékeztetett, hogy jelenleg 250 a berendelhető túlórák száma, ezt akarják 400-ra emelni. Ez 50 munkanapot jelent, ami magával hozza, hogy szinte minden hétvégén dolgozni kellene. Felmerült, hogy a vasárnapi boltzár kapcsán azzal érvelt a kormány, hogy a család minél többet lehessen együtt. Ennek egyértelműen ellentmond a mostani javaslat.

Felmerült, hogy talán kényszerhelyzet szülte ezt a megoldást, mert munkaerőhiány van,

de Kordás szerint ez nagyon rossz megoldás lenne. Nem lehet tovább feszíteni a húrt – szögezte le. A megoldás az lehetne, javasolta, hogy az inaktív csoportokat átképzéssel vissza lehetne vezetni a munkaerőpiacra, ez 200 ezer embert jelentene.

A másik megoldás, hogy béreket kell emelni. Meg kell állítani az országból való elszivárgást és a határmenti ingázók száma is nagyon megemelkedett – tette hozzá. Már nem csak Ausztriába járnak ki dolgozni, hanem Szlovákiába is, és ez a bérhelyzettel függ össze, közölte. Ha Magyarország nem egy leszakadó bérszínvonallal küzdő ország akar lenni, hanem vissza akarja szerezni az 5-6-8 évvel ezelőtti pozícióit, akkor kétszámjegyű tartományú emelésre lenne szükség, jelentette ki.

Forrás: atv.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!