A kormány anélkül nyújtott be jelentős módosításokat a szakképzési törvényről, hogy kikérte volna a Szakképzési Innovációs Tanács véleményét – közölte a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

Azt írják közleményükben, hogy a PDSZ a Szakképzési Innovációs Tanácsnak (SZIT) alakulása, szeptember óta tagja. „Ezt a tanácsadó testületet azzal a céllal hívta össze az Innovációs és Technológiai Minisztérium, hogy az átalakításra szoruló szakképzés jogszabályi hátterére az érintettekkel közösen, azokat már az előkészítő folyamatba bevonva tegyen javaslatot. A SZIT a demokrácia elvárásainak megfelelően kezdte meg működését, ám ebbe a működésbe nemrégiben zavar jelentkezett, hiszen a kormány a nélkül nyújtott be jelentős módosításokat a szakképzési törvényről (pl. kancellári rendszer), hogy kikérte volna az általa elsősorban e célból létrehozott testület véleményét” - írják.

A szakszervezet szerint amikor ezt szóvá tették a SZIT legutóbbi ülésén, a minisztérium időhiánnyal magyarázta az eljárást.

Azóta lezajlott a javaslat általános vitája. Nagyon sajnáljuk, hogy így történt, hiszen a Szakképzési Innovációs Tanácsban valóban konstruktív munka folyik, s a jelenlegi politikai közegben ez nagy és úgy tűnik, igen törékeny érték

– írják.

Hozzáteszik: ha hasonló súlyú, a szakszervezet demokráciáról alkotott felfogásával össze nem egyeztethető esetet tapasztal, mérlegelni fogja a további együttműködés lehetőségeit.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szakképzési centrumok kancellári posztjának létrehozásáról szóló törvényjavaslatot Palkovics László innovációs miniszter nyújtotta be. Úgy fogalmazott az indoklásban, hogy „a felsőoktatási intézményekben már jól működő intézmény mintájára” tervezik ezt a lépést

Forrás: eduline.hu