Teljesen új alapokra helyezné a törleszteni nem tudó hiteladósok lakásainak menedzselését az állam. A bebukott banki tartozást átvállaló Nemzeti Eszközkezelő tulajdonképpen egy ingatlanközvetítő irodává alakul át egy frissen benyújtott törvényjavaslat szerint. Az ingatlanok egy részéből egészségügyi szolgálati lakások lehetnek a jövőben, de az önkormányzatok is tulajdonhoz juthatnak, ezzel segítve a helyi bérlakás programokat – írja az mfor.hu.

A javaslat legfontosabb része tulajdonhoz juttatná az eszközkezelővel együttműködő bérlőket. Ők azok, akik nem tudták fizetni a banki hiteleiket, de megmenekültek a kilakoltatás elől azáltal, hogy az állami szervezetnek kínálták fel otthonaikat. Igaz, hogy tulajdonosból bérlőkké váltak - az eszközkezelő átvállalta a banki adósságokat, cserébe rá szállt a tulajdonjog, és bérleti díjat szed be a volt tulajdonosoktól - de legalább az otthonaikban maradhattak.

Az eszközkezelő eddig befogadóhely volt, mostantól azonban átalakul ingatlanértékesítő irodává. A bérlőknek, illetve közeli hozzátartozóiknak különböző határidőket meghatározva felajánlják, hogy megvásárolhatják az eddig bérelt ingatlanjaikat. Lehetőség lesz a vételár egy összegben történő kiegyenlítésére, részletekben is lehet fizetni, illetve ha valaki továbbra is bérlő akar maradni, anyagi lehetőségek híján, erre is kínál opciót a javaslat. Mindhárom esetben nyilatkozniuk kell az érintetteknek.

Aki ezt elmulasztja, annak "emelt" összegű bérleti díjat kell fizetnie a jogszabály hatályba lépését követően, vagyis drágulni fog a bérlés azoknak, akik semmilyen módon nem reagálnak, nem tesznek nyilatkozatot az eszközkezelő megkeresésére.

A vételárról a később kiadandó végrehajtási rendeletekből lehet majd pontos információkat szerezni, de a javaslat indoklása szerint nagyon kedvezményesen állapítják meg azt. Beszámítják például az eddig megfizetett bérleti díjakat, kamatot sem számolnának fel, és az állam átvállalja a tulajdon átruházásából származó anyagi és eljárási kötelezettségeket.

Az eszközkezelő honlapján frissiben közzétett tájékoztató ezek mellett kilátásba helyezi, hogy a tulajdon elhelyezkedése szerint százalékos arányban meghatározott kedvezmény is megilletné a vásárlás mellett döntő bérlőket.

A javaslatból az is kiderül, hogy új ingatlanokat már nem fogad be, nem vásárol az eszközkezelő, a meglévő állomány menedzselése, illetve leépítése lesz a feladata, melyben külső közreműködő szervezetek lesznek a segítségére, mint például a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.

A megüresedő ingatlanokat először egészségügyi szolgálati lakáscélra kínálják fel, ami pedig erre nem megfelelő, azt árverésre bocsátják. Ami pedig a legvégén megmarad, a területileg illetékes önkormányzathoz kerül, vagyis az országosan jellemző bérlakáshiány enyhítését szolgálják majd ezek a lakások.

A vételi és lakásbérlési lehetőségről tájékoztatást küld majd az érintetteknek az eszközkezelő, meghatározott menetrend szerint. Mint említettük, aki erre nem reagál, emelt bérleti díjjal számolhat.

Forrás: mfor.hu