Több mint negyvenezren jelentkeztek eddig a hadigondozottak körének kibővítése nyomán járó ellátásért - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára csütörtök reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Kovács Zoltán hozzátette: a járási és a fővárosi kormányhivatalokban benyújtott kérelmek közül mintegy 27 ezret elbíráltak, többen már kapják is az ellátást. A határokon túlról eddig 450-500 kérelem érkezett.

Az Országgyűlés június 23-án fogadta el a fideszes Lázár János, Kovács Zoltán, L. Simon László, Vargha Tamás és Tilki Attila, valamint a kereszténydemokrata Rétvári Bence és Vejkey Imre által jegyzett változtatást, amely a hadigondozási ellátásra jogosultak körét módosítja.

A módosítás indoklásában azt írták: az Országgyűlés e törvénnyel is kifejezi, hogy a nemzet elutasítja azt az 1949-ben meghozott politikai döntést, amely az érintetteket megfosztotta ellátásuktól, nem egy esetben elvéve ezzel a méltó emberi élet lehetőségét az özvegyektől és az árváktól.

Lázár János az előterjesztői expozéjában azt mondta: a becslések szerint húszezer emberről lehet szó, és a törvény hatályát kiterjesztik azokra is, akik 1947-ben elveszítették magyar állampolgárságukat. Megjegyezte, pár ezer embert érinthet a javaslat a határon túl.

Kovács Zoltán a Kossuth Rádióban felidézte: a törvénymódosítás szimbolikusan a második világháború befejezésének 70. évfordulóján lépett hatályba. Azt mondta: a magyar államnak komoly adóssága volt azon hadiözvegyek, illetve hadiárvák iránt, akiktől politikai okból - például mert elesett hozzátartozójuk a keleti fronton harcolt - elvették az őket megillető juttatást - mondta az államtitkár, de hozzátette: olyan is volt, aki soha nem is kapta meg.

A jogosultságot elegendő egy papírral igazolni - ismertette. Ez lehet az egykori ellátás megállapításáról vagy megszüntetéséről szóló nyilatkozat, de más olyan hivatalos dokumentum is, amely igazolja, hogy hozzátartozójuk a második világháborúban harcolt. Kovács Zoltán kitért arra is: vannak akiknek semmilyen papírjuk nincs, de például a közterületi emlékműre fel van vésve hozzátartozójuk neve. Ilyen és ehhez hasonló esetekben a levéltárakban lehet fellelni valamilyen dokumentumot.

Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta: a támogatás mértéke - amit a jogosult élete végéig megkap - a hadiárvák esetében a mindenkori minimálnyugdíj 30 százaléka, ez jelenleg 8500 forint. A hadiözvegyeknél az ellátás összege 112 százalék, ami 32 ezer forint. Bár sokaknak nehéz volt a sorsuk, nehéz körülmények között éltek, nem csak a pénz miatt nyújtják be a kérelmet - mondta Kovács Zoltán, megjegyezve: ez erkölcsi elismerést is jelent azoknak, akiket megfosztottak az őket megillető juttatástól.