Egyre több tanszék csatlakozik az ELTE Társadalomtudományi Kar oktatóinak és hallgatóinak szerdai „figyelemfelhívó szolidaritási és információs sztrájknapjához”, amellyel a társadalmi nemek mesterszak megszüntetése, a felsőoktatás autonómiáját érintő beavatkozások és gazdasági átalakítások ellen tiltakoznak. A Corvinus előtt flashmob lesz, a CEU-sok együtt vonulnak az ELTE lágymányosi campusára, az ELTE bölcsészkarának több tanszékén pedig a gender-téma lesz terítéken – írja az eduline.hu.

„Az ELTE Társadalomtudományi Kar oktatói és diákjai figyelemfelhívó szolidaritási és információs sztrájknapot szerveznek tiltakozásul a felsőoktatás autonómiáját és az akadémiai tanszabadságot érintő sorozatos beavatkozások, gazdasági átalakítások, valamint a társadalmi nemek tanulmánya mesterszak beszüntetése ellen. Felhívjuk az ELTE-karok, illetve minden magyarországi egyetem oktatóit és diákjait, hogy hasonló akciókkal fejezzék ki tiltakozásukat!” – olvasható a Facebookon az eseményről.

A november 14-i "sztrájknapon" a csatlakozó oktatók és hallgatók is az egyetemen lesznek, délelőtt a társadalmi nemek tudományáról tartanak negyedórás előadásokat, déltől zárt szemináriumi beszélgetéseken vehetnek részt a TÁTK-os hallgatók, délután az Oktatási Hálózat kerekasztal-beszélgetést szervez a felsőoktatás jelenéről és jövőjéről, majd hallgatói fórumot tart a kar hallgatói önkormányzata.

Az ELTE BTK-n is a gender-téma lesz terítéken

Az akcióhoz az ELTE bölcsészkarának kommunikáció, filmtudomány és esztétika tanszéke is csatlakozik, Facebook-oldalukon azt írják, „a november 12-16-i héten zajló óráinkon kitérünk a kurzus témájának genderszempontjaira, már csak azért is, mert van, hogy nálunk az egész kurzus arról szól.

Továbbá a társadalmi nemek szak megszüntetéséről, a tanszabadságról, az egyetem függetlenségének megőrzéséről is beszélgetünk majd a hallgatókkal”.

Az ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének huszonkét munkatársa is csatlakozott a kezdeményezéshez.

„Kollégáinkhoz hasonlóan, a megszüntetett szak oktatóival és hallgatóival szolidárisan a november 12-16-i héten óráinkon, konzultációinkon kiemelten foglalkozunk azzal, hogy a társadalmi nemek tanulmányozása és szempontrendszere miért fontos az irodalomtudomány és a magyar társadalom számára” – írják az akció szervezőihez eljuttatott üzenetükben.

Az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának Társadalomtudományi Tanszéke szintén november 14-én – az esemény Facebook-oldala szerint a tolerancia világnapjához kapcsolódó rendezvényként - szervez kerekasztal-beszélgetést, a téma „a nemek közötti egyenlőség/egyenlőtlenség megjelenése az intézmények nevelés keretei között”.

A beszélgetésen többek között Gregor Anikó, az ELTE megszűnésre ítélt társadalmi nemek mesterszakának oktatója is részt vesz.

CEU és Corvinus: félúton találkoznak

Az ELTE TÁTK-on szerveződő akcióhoz CEU-s és corvinusos oktatók, hallgatók is csatlakoznak. A „CEU Stands with ELTE /// Stop the Attack on Academic Freedom” nevű Facebook-esemény alapján az érdeklődők 9 órakor gyülekeznek a Nádor utcában, onnan a Petőfi híd pesti hídfőjéhez vonulnak, ahonnan a corvinusos csoporttal együtt mennek át az ELTE lágymányosi campusára. November 14-én a CEU-n is lesznek olyan programok, amelyek a társadalmi nemek témakörét és az akadémiai szabadságot állítják középpontba, sőt a szervezők az oktatókat is arra kérik, hogy ezen a napon térjenek ki ezekre a kérdésekre.

„Ha Ön oktató a Corvinuson és órát tart november 14-én, arra kérjük, hogy csatlakozzon a sztrájkhoz és szánja az óra egy részét arra, hogy a nemi egyenlőtlenségekről és az oktatási szabadságról beszéljenek a hallgatókkal közösen” – kérik az ELTE-s sztrájknaphoz csatlakozó corvinusosok az oktatóktól, emellett a Corvinus C épülete előtt 11:20-kor flashmobot tartanak majd.

„Szabad ELTE, Corvinus, MTA, CEU”

Nem ez lesz az utolsó megmozdulás a Corvinusnál: november 24-én tüntetést szerveznek hallgatói csoportok, arra szólítják fel a kormányt, hogy írja alá a CEU-szerződést, „szüntessen be minden felsőoktatási és kutatási cenzúrát, biztosítson minőségi, hozzáférhető, független és megfelelően finanszírozott oktatást és kutatási lehetőséget”.

„November 24-én már csak egy hét fog elválasztani minket a CEU Budapestről való kiűzésétől. A támadás a CEU ellen egyben támadás a tudományos és oktatási szabadság, a jogállam, az egyetem 1500 oktatója és alkalmazottja, sőt az Európa alapköveit jelentő demokratikus alapértékek ellen” – olvasható a tüntetés Facebook-oldalán.

A tüntetők a Fővám téren gyülekeznek majd, onnan az ELTE BTK, a CEU és a Magyar Tudományos Akadémia érintésével a Kossuth térre vonulnak.

Forrás: eduline.hu

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!