Az állami földeket szociális szövetkezeteknek kellene adni, ezzel legkevesebb 150 ezer új munkahelyet lehetne létesíteni - mondta Schiffer András, az LMP társelnök-frakcióvezetője országjáró körútjának kaposvári állomásán, szerdán.

„A kormány egy, egyébként szerintünk alaptörvény ellenes kormányhatározattal, suttyomban 380 ezer hektárnyi állami földet akar kiosztani haveroknak, csókosoknak" - fogalmazott az ellenzéki politikus a város főterén tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ha ezt a 380 ezer hektár állami földet átadnák szociális szövetkezeteknek, ezzel „alsó hangon" 150 ezer értékteremtő új munkahelyet lehetne a magyar vidéken létesíteni. Azokba a falvakba lehetne életet lehelni, ahol értelmes munkát ma már nem kapnak emberek és elmenekülnek.

Ezt a 380 ezer hektár földet ezzel egyidejűleg ökológiai művelésbe is lehetne venni - hangsúlyozta  példaként megemlítve, hogy ez Dél-Somogyban, a Duna-Dráva Nemzeti Park környékén „kifejezetten jót tennie a természetmegőrzés érdekében".

Schiffer András közölte: öt év alatt a Fidesz összesen ezer hektárnyi földet adott át szociális szövetkezeteknek, a 3200 magyar településből tavaly alig több mint 100 település vett részt szociális földprogramban.

Úgy vélekedett: a Fidesz „a saját haveroknak a felhizlalásával „ tovább erősíti nagybirtokrendszert, amelyiknek nincs igazán munkaerőigénye, és azt a nagyüzemi gazdálkodást, ami hosszú távon tönkreteszi a környezetet.

Ahelyett, hogy az állam „elherdálná ezt a vagyont", ezt a 380 ezer hektár földet szociális szövetkezeteknek kellene adni, ugyanis az „állami föld egyben egy eszköz is az állam számára, hogy megpróbáljon munkalehetőséget teremteni azokon a vidékeken, ahol 25 éve a reménytelenség uralkodik" - mondta az LMP társelnök-frakcióvezetője.

A politikus közölte: az idei országjárásának „második felvonását" kezdte kedden Somogy megyében. Elsőként Bábonymegyeren járt, ahol azokat a gazdákat látogatta meg, akik már „kárvallottjai a fideszes földrablásnak".

Felder Frigyes, az LMP kaposvári önkormányzati képviselője ehhez kapcsolódóan azt mondta: „mi testközelből látjuk a Fidesz birtokpolitikájának (...) vonzatait, hiszen a kétkezi gazdálkodóktól vették ez azokat a földeket, amit a helyi fideszes oligarchák megnyertek".