Gyökeresen átalakítaná a szakképzési centrumok struktúráját, ha valóban bevezetnék a kancellári rendszert – véli a Pedagógusok Szakszervezete.

A szakképzési centrumok kancellári rendszerének kialakításáról szóló javaslat társadalmi egyeztetés nélkül került fel a parlament honlapjára, ráadásul a hosszú hétvége előtt, október 31-én, a késő esti órákban – írja közleményében a

Pedagógusok Szakszervezete, amely azt kéri az innovációs tárcától és a kormánytól, hogy dolgozzák át a törvényjavaslatot.

A szakszervezet - amely szerint a kancellári rendszer bevezetése példa nélküli változtatást jelentene - részletes véleményét november 7-én küldte el a minisztériumnak.

„A szakképzéssel foglalkozó iskolákba olyan felelős vezető (kancellár) kerülne, akinek végzettsége és szakmai tapasztalata nem felel meg sem a nemzeti köznevelési, sem a szakképzési, sem az államháztartási törvény jelenleg érvényes előírásainak. A kancellár a tervezet értelmében hatásköröket vonna el a köznevelési intézmény vezetőjétől és gazdasági vezetőjétől" - írják, hozzátéve: a javaslat nem támasztja alá tényekkel, miért kell átalakítani a szakképzési centrumok gazdálkodását ilyen radikálisan.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint számolni kell azzal a kockázattal, hogy a változással megszakadna "az a szerves fejlődés, konszolidáció", amely kialakult a szakképzési intézmények többszöri fenntartóváltása után, „ráadásul beiskolázási időszakban bizonytalanítanák el az iskolák vezetőit, pedagógusait, a szülőket és a diákokat, ami senkinek sem lehet érdeke”.

Forrás: eduline.hu


Ha Te is szeretnél a rabszolgatörvény ellen tiltakozni a Facookon és szeretnél egy ilyen keretet a profilképedre, akkor:
1. kattints a profilképedre
2. kattints a "keret hozzáadására"
3. írd be a keresőbe, hogy "Stop rabszolgatörvény"
4. húzással igazítsd a kívánt helyre
5. add meg, mennyi ideig akarod használni
6. fogadd el a változtatásokat

Eseménynaptár

Társ-szerkesztőségünk:

Sztrájk 2.0Meg­je­lent Ber­ki Er­zsé­bet tu­do­má­nyos i­gé­nyű össze­fog­la­ló mű­ve a mun­ka­harc esz­kö­ze­i­nek ma­gyar­or­szá­gi al­kal­ma­zá­sá­ról.
A Sztrájk 2.0 el­ér­he­tő e‐book for­má­ban.

További információ