Gyökeresen átalakítaná a szakképzési centrumok struktúráját, ha valóban bevezetnék a kancellári rendszert – véli a Pedagógusok Szakszervezete.

A szakképzési centrumok kancellári rendszerének kialakításáról szóló javaslat társadalmi egyeztetés nélkül került fel a parlament honlapjára, ráadásul a hosszú hétvége előtt, október 31-én, a késő esti órákban – írja közleményében a

Pedagógusok Szakszervezete, amely azt kéri az innovációs tárcától és a kormánytól, hogy dolgozzák át a törvényjavaslatot.

A szakszervezet - amely szerint a kancellári rendszer bevezetése példa nélküli változtatást jelentene - részletes véleményét november 7-én küldte el a minisztériumnak.

„A szakképzéssel foglalkozó iskolákba olyan felelős vezető (kancellár) kerülne, akinek végzettsége és szakmai tapasztalata nem felel meg sem a nemzeti köznevelési, sem a szakképzési, sem az államháztartási törvény jelenleg érvényes előírásainak. A kancellár a tervezet értelmében hatásköröket vonna el a köznevelési intézmény vezetőjétől és gazdasági vezetőjétől" - írják, hozzátéve: a javaslat nem támasztja alá tényekkel, miért kell átalakítani a szakképzési centrumok gazdálkodását ilyen radikálisan.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint számolni kell azzal a kockázattal, hogy a változással megszakadna "az a szerves fejlődés, konszolidáció", amely kialakult a szakképzési intézmények többszöri fenntartóváltása után, „ráadásul beiskolázási időszakban bizonytalanítanák el az iskolák vezetőit, pedagógusait, a szülőket és a diákokat, ami senkinek sem lehet érdeke”.

Forrás: eduline.hu