Terjeszkednek a somogyi érdekvédők: Hatvanban a hétvégén megalakult a Szolidaritás Autóbuszközlekedési Szakszervezet hevesi tagszervezete. Így már nyolc megyében van jelen a kaposvári székhelyű szervezet, Dobi István elnök szerint fontos, hogy a munkavállalók öntudatukra ébredjenek és összefogjanak.

Hatvanban 46-an csatlakoztak a SZAKSZ-hoz. Az országban – Somogy, Baranya, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Veszprém, – 1422 tagjuk van, megyénkben közel 450 fős. Dobi István a rövid távú célokra utalva aláhúzta: el akarják érni a reprezentatív szintet, azaz minimum 1700-ra kívánják növelni a létszámot. Szerinte erre jó esély van, nem irigylésre méltó a dolgozók helyzete, bármilyen szakterületről is legyen szó, feltétlenül szükség van az erős, hatékony érdekvédelemi munkára.

– Lényeges, ha minél több munkavállaló öntudatára ébredne, s rájönne: összefogás nélkül nem érik el céljaikat se a Volán-szakmában, se máshol – emelte ki. – Ha a szakszervezet az érdekükben nem lép fel kellő hatékonysággal, könnyen nagy bajban találhatják magukat: kiszervezhetik a céget, alvállalkozó veszi át a munkát, csökkenhet a juttatás. Ezért jó lenne, ha a munkavállalók is aktívan közreműködnek sorsuk alakításában. Gyakran mondják: aki manapság nem emeli fel a szavát és nem üti az asztalt, arról a döntéshozók úgy gondolhatják, hogy az adott ágazatban minden rendben van, noha szinte mindenki tudja, erről nincs szó.

   Dobi kiemelte: az új Munka Törvénykönyve is hozzájárulhatott a jelenlegi állapotok kialakulásához. Bér- és egyéb, sorsukat befolyásoló tárgyalások során  dolgozók sokasága érezheti azt, hogy alárendelt szerepet játszik. A szakszervezet feladata, hogy a helyzeten változtasson. Jelek szerint tovább terjeszkedik a SZAKSZ, lehet, hogy még az idén Nógrádban is lesz alapszervezetük.

Forrás: sonline.hu