Harmadával is kevesebb lehet a tanár a hazai iskolákban, mint, amennyi az oktatási rendszer kedvező működéséhez szükséges – erről beszélt a Klubrádióban a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Akár 30 százalékos is lehet a tanárhiány az országban az optimális létszámhoz képest – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke, Szűcs Tamás a Reggeli Gyorsban.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az általános és középiskolákban dolgozó pedagógusok száma 2017-ben meghaladta a 121 ezret.

Az érdekképviselet vezetője hozzátette, hogy nemcsak kisebb, hátrányos helyzetű településeken, hanem Budapesten is nagyon kevés a pedagógus. Különösen nagy a hiány gyógypedagógusból és a természettudományos tárgyak oktatóiból.

Szűcs Tamás, Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke

Szűcs Tamás azt ígérte, hogy a szakszervezet kikéri majd a tankerületekről a létszámmal kapcsolatos adatokat, és megpróbálják kiszámolni a valós pedagógushiányt, szerinte ugyanis a tankerületek irányító szervénél, a Klebelsberg Központnál kalkulált adatok nem pontosak.

Csak a tankerületek által fenntartott iskolákban és csak a hivatalos kimutatás szerint közel 1300 pedagógusállás betöltetlen. Ez a szám úgy jöhetett ki, hogy nagyon sok tankerületben, a vonatkozó rendelettel ellentétben, nem heti 22, hanem 26 órával számolnak egy tanár esetében, az átlagos csoportlétszám helyett pedig a maximálissal, valamint a fenntartó különböző címeken – például felzárkóztatás, minőségi oktatás megszervezése – további ingyen túlórákat is elrendelhet.

A tanárok tehát ugyanazért a fizetésért többet dolgoznak, így hiányozhat papíron kevesebb ember, mint ténylegesen.

Ha tehát kevesebb óraszámmal, és kisebb tanulócsoportokkal kalkulálnának egy-egy pedagógus esetén, akkor az jönne ki, hogy a tanárhiányra az elismertnél nagyobb – magyarázta a Klubrádió műsorában a PDSZ elnöke.

Forrás: Klubrádió