Több mint 2 ezer minisztériumi dolgozót bocsát el év végével a kormány. Ezt Gulyás Gergely jelentette be a Hír TV péntek esti adásában. A szakszervezetek addig nem fogadják el a leépítéseket, amíg annak valódi okait meg nem ismerik. Az egyeztetések jövő héten folytatódnak.

13 ezren dolgoznak ma a minisztériumokban, és mintegy kétezer egynéhányszáz embernek az elbocsátását jelenti.

Gulyás Gergely ezt péntek este jelentette be a Hír TV-ben, miután elkezdődtek az egyeztetések az érintett szakszervezetek vezetőivel. A Miniszterelnökséget vezető miniszter részben a párhuzamosságok megszüntetését várja a lépéstől.

Gulyás Gergely

Majd úgy folytatta: „Ha azt akarjuk, hogy jó színvonalú közszolgáltatás legyen, hogy a közigazgatásban dolgozni valóban érdemes legyen, és ne csak fanatikusok dolgozzanak, vagy azok, akik úgy érzik, hogy talán itt kevesebbet kell dolgozni, bár hozzáteszem, ez egyáltalán nem igaz, ha azt akarjuk, hogy ebben változás legyen, akkor lehetőséget kell adni érdemi mérlegelésre, és a jelenleginél magasabb béreket kell adni.”

A tervek szerint átlagosan 25-30 százalékos béremelést kapnának azok, akiket nem küldenek el.

Az érdekképviseletek a pénteki egyezetésen nem kaptak világos választ arra, hogy mi az oka a leépítéseknek.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke az ATV Híradónak azt mondta:

Addig nem tudjuk ezt elfogadni, amíg nem látjuk, hogy valódi bürokráciacsökkentés és valódi feladatcsökkentés fog megvalósulni ezen a területen, tehát mi ezt eddig nem láttuk ebből az első megbeszélésből, bár hangsúlyozom, hogy ez egy fontos indítólépés volt.

A szocialisták szerint a kormányzat terveit jól fogja mutatni, hogy mely területekről küldenek el több embert. Korózs Lajos, az mondta: „Ha mondjuk, azt mondják, hogy a Pénzügyminisztériumnál fele annyi embert bocsátanak el, mint mondjuk az egészségügyet irányító tárcánál, akkor meg mélységesen föl leszek háborodva, de a jövő héten a miniszternek erre az írásbeli kérdésre válaszolni kell, és akkor minden világossá fog válni.”

A kormányzat és a szakszervezeti konföderációk jövő héten folytatják egyeztetéseiket a tervezett leépítésekkel kapcsolatban.

Forrás: ATV