Minden lehetősége megvan a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének, hogy továbbvigye a demjáni vonalat. Hogy ezt megteszi-e, majd kiderül – mondta a szervezet pár hete távozott főtitkára, Dávid Ferenc. A közgazdász arról is beszélt, a kormányzat szerinte kiherélte a szociális érdekegyeztetést, hibás és kegyetlen döntést hozott a lakástakarékokról, a stadionépítésekkel pedig jó pénzből rossz pénzt csinál.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) van megválasztott elnöke, van főtitkára, anyagilag stabil a helyzete, és van tevékenységi köre. A szervezet vezetését olyan emberek vették át, akik jól ismerik a VOSZ-t, érzelmileg kötődnek a múltjához, tehát minden lehetőség adott a demjáni vonal továbbvitelére. Időt kell adni az új vezetésnek, a puding próbája az evés, csinálják jobban – mondta a Klubrádióban Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkári posztjáról szeptember végén távozott közgazdász.

Dávid Ferenc

Dávid Ferenc 2006 óta dolgozott a VOSZ-nál, a főtitkári tisztségre háromszor választották meg egyhangú szavazással. A szakember a szervezetet alapító, és annak örökös elnöki címét viselő, idén márciusban elhunyt Demján Sándor üzletember közvetlen munkatársai közé tartozott. Az 53 ezer vállalkozást tömörítő munkaadói szervezet élére – amely a honlapja szerint a tagjain keresztül a magyarországi foglalkoztatottak mintegy felét is megjeleníti – idén júliusban választottak új elnököt, Tolnay Tibor személyében, Dávid Ferencet pedig Perlusz László váltotta a főtitkári székben.

Nyilvánvalóan beteg

A VOSZ-tól néhány hete távozott közgazdász, aki rendszeresen részt vett a munkavállalók, munkáltatók és a kormányzat kerekasztal-tárgyalásain, az interjúban keményen bírálta az egyeztetések mai menetét, illetve azok hiányát.

Dávid Ferenc szerint az érdekegyeztetést a politikai vezetés 2011 után gyakorlatilag „kiherélte”, a tárgyalások azóta formálisak, mert a hatalom határozza meg, ki vehet azokon részt, és nem az, hányan vannak egy szervezet mögött. Nyilvánvalóan innentől beteg a dolog, a magyar állam leértékeli az érdekegyeztetés, a szociális dialógus fontosságát

– fogalmazott.

Munkavállalók tömegét érte kár

Dávid az aktuális ügyek közül kitért a lakástakarékok állami támogatásának megszüntetésére, amit hibás lépésnek minősített. A döntéssel szerinte nem csak a kisebb összegek megtakarítására képes alsó középosztálybeli munkavállalók tömegeit érte kár, hanem sok cég is padlóra került – azok, amelyek lakástakarék-szerződések megkötésével foglalkoztak.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szerinte nem ellentételezi a korábbi takarékossági forma hiányát, mert jóval szűkebb körnek szól, csak azoknak, akiknek már van gyermeke, vagy akik hajlandók, képesek gyermeket vállalni.

Szenvtelen és kegyetlen

Az állami támogatás megvonásának indoka, hogy az nem volt elég hatékony, a közgazdász szerint megalapozatlan. A további érvek pedig, amelyek arról szólnak, hogy az állam nem kíván magánszaunák, -garázsok és -medencék építésébe beszállni, kifejezetten visszataszító szöveg – mondta Dávid Ferenc, aki úgy véli, a lakástakarék-rendszerben részt vevő alsó középosztálybeliek nem ilyen beruházásokra spóroltak havi néhány tízezer forintot a nem túl magas jövedelmükből.

Ha pedig az államnak az volt a baja, hogy a lakástakarék-kasszák extraprofitra tettek szert, akkor a kormányzat megtehette volna, hogy olyan szabályozást vezet be, amivel elvonja ezeket az indokolatlanul magas összegeket, és a köz javára fordítja.

Dávid azt is hangsúlyozta, ahelyett hogy az egész rendszert egy perc alatt kivégezték, szakmai és társadalmi vitára lett volna szükség – ahogy egyébként sok más ügyben is.

Most sem ez történt azonban, hanem szenvtelen és kegyetlen döntés született, ami tömegeknek okoz hátrányt – véli.

Duplán fájnak majd a stadionberuházások

A közgazdász több más téma mellett beszélt az egészségügy és az oktatás helyzetéről is, ahol szintén hiányolta a társadalmi konszenzus kialakításának szándékát, valamint a racionális cselekvést a politikai vezetés részéről. Azt mondta,

az állam hatalmi, és nem közgazdasági vagy humánus szempontok alapján osztja szét a költségvetésbe érkező pénzeket.

A köz érdekét tekintve céltalan és improduktív költések kapcsán – és nem utolsó sorban focirajongása apropóján –Dávid Ferenc beszélt a stadionberuházásokról is. Szerinte bűn valamibe teljesítménykövetelmény nélkül pénzt ölni, jó pénzből rossz pénzt csinálni. A gyerekek, serdülők focijába befektetni üdvözlendő, de betonba és vasba önteni a támogatásokat, az veszélyes. Ha ugyanis a mostani rezsimnek egyszer vége lesz, az új vezetés bosszúból nem fogja felújítani ezeket a stadionokat. A gaz felveri őket, és duplán fájnak majd – most a fenntartásuk kerül sokba, akkor pedig azt fogjuk végignézni, hogyan rohadnak szét.

Dávid Ferenc közgazdász a Szolidaritás című műsor október 17-ei, szerdai adásában beszélgetett Törtei Takács Kriszta riporterrel. Az interjú hangfelvételét a cikk elején kattinthatja!

Forrás: Klubrádió