A pedagógusbérek, a túlórák és a belső értékelési csoport - többek között erről volt szó a Pedagógusok Szakszervezetének megyei tanévnyitó értekezletén, melyről a minap.hu is beszámolt. A szakszervezet elnöke szerint a kormány tartja az ígéretét, és a pedagógusbérek tényleg emelkednek, de a tanárok most többet dolgoznak, mint korábban, így pedig a béremelés csak ellentételezi azt a sok munkát, amit végeznek.

A Pedagógus Szakszervezet januárban készített egy felmérést, ami szerint a pedagógusok most többet dolgoznak, mint korábban. Kilencven százaléka heti negyven óránál többet dolgozik. Van, aki negyvenötöt, de van, aki még az ötvenet is meghaladja. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke azt mondja, a kormány tartja az ígéretét, és a pedagógusok bére tényleg emelkedik, de több a munka is.

– Azt látjuk, hogy a béremelés mellé most már olyan mértékben emelkedtek meg a munkaterhek, olyan sokat túlóráznak, plusz munkát végeznek a kollegák, hogy ez a béremelés tulajdonképpen csak ellentételezi azt a sok munkát, amit végeznek – mondta Galló Istvánné, a szervezet elnöke.

A Pedagógusok Szakszervezetének megyei tanévnyitó értekezletén a jogszabályváltozásokról, az elmúlt időszak munkáiról és a jövőbeni feladatokról beszéltek. Így szó esett például a pedagógusok önértékelési csoportjáról is, amit most már belső értékelési csoportnak hívnak. A szakszervezet megyei elnöke nem ért egyet az új ellenőrzési rendszer bevezetésével.

– Ezzel a minősítési rendszerrel, amit átalakítottak, mert mindig is volt minősítés, mindig is jártak szakértők, szakfelügyelők a kollegák munkáját ellenőrizni, ezzel, ami most elindult mint folyamat, az már kritikán aluli – adott hangot felháborodásának Bodolai Zoltán.

Az elnök szerint az is probléma, hogy túl sok a tananyag az iskolában. Ezért nincs idő arra, hogy a megszerzett tudás rögzüljön, emiatt pedig rosszabbul teljesítenek a gyerekek.

Forrás: minap.hu