Nem kevesebb mint 9 szakorvost tudna azonnal felvenni a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház. Többek között keresnek a csecsemő- és gyermekosztályra osztályvezető főorvost, sürgősségi szakorvost, pszichiátriai rehabilitációs szakorvost, de belgyógyász szakorvos pályázatát is várják. Azonban nemcsak orvosok hiányoznak a kórházból, hanem a pszichiátriai osztályra például osztályvezető főnővér. Az álláshirdetések nagy része már 2016 februárjában kikerült a kórház oldalára – írja a boon.hu.

Rövid válasz

A kórház megbízott főigazgatójától, dr. Kovács Lajostól szerettük volna megtudni, hogy összesen hány szakorvost és hány szakápolót tudna felvenni az intézmény, okoz-e zavart a működésben, hogy ennyi szakember hiányzik, de csak egy rövid választ kaptunk kérdéseinkre. A főigazgató a következőket írta: „A fenntartónk a feltett kérdéseire az alábbi válaszadáshoz járult hozzá. Tájékoztatjuk, egyben felhívjuk a figyelmét arra, hogy egy pozíció betöltetlensége nem jelent ellátatlanságot! Intézményünk megfelelő számú szakdolgozóval biztosítja a zökkenőmentes és biztonságos betegellátást.”

Ez utóbbi azonban valószínűleg nem lehet könnyű, hiszen a kórház oldaláról az is kiderül, hogy

egyes osztályokon csupán egyetlen orvos dolgozik.

Ilyen a csecsemő- és gyermekosztály, a krónikus belgyógyászat, a reumatológiai osztály és a sürgősségi betegellátó osztály. Szerettük volna megtudni a kórház vezetőjétől, hogy ezeken az osztályokon például hogyan oldják meg az ügyeletet, de dr. Kovács Lajos azt válaszolta, hogy a fenntartó által engedélyezett válaszon kívül nem mondhat mást. Megerősítette: az ellátás és a működés megoldott az intézményben.

A közalkalmazotti állásportált böngészve kiderült, Ózdon is hiány van orvosokból. Itt 2 házi gyermekorvos, 2 háziorvos és 1 iskolaorvos számára írtak ki pályázatot. Kerestük az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény vezetőjét, valamint az egészségügyi alapellátás vezetőjét, de egyiküket sem tudtuk elérni.

Az orvoshiányról megkérdeztük Dr. Soós Adriannát, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét is. Jelezte, több oka van az orvoshiánynak. Az egyik, hogy

nincs annyi fiatal orvos, mint amennyien külföldre, nyugdíjba mentek, vagy elhagyták a pályát.

Emellett a szakképzés nem alkalmazkodik a megváltozott igényekhez. Sürgősségi orvosból például még az átlagosnál is kevesebb van, mert nekik óriási terheléssel kell számolniuk, amivel nem arányos az anyagi megbecsülésük. Sokan közülük később külföldre mennek, mert ott szintén nagy a hiány ezekből a szakorvosokból.

Ott maradnának, ahol tanultak

Azt is meg kell említeni, hogy

a végzett orvosok szívesen maradnak abban a városban, amelyikben tanultak.

Az Észak-Magyarországi régió ezért hátrányban van, hiszen nincs orvosi képzése. Ráadásul a kisebb városokban fejletlen az infrastruktúra. Az úthálózat nem biztosítja a gyors eljutást, és az orvosok esetleg nem találják meg azokat a kulturálódási, sportolási lehetőségeket, amelyek nagyobb városokban rendelkezésükre állnak.

– Ezzel valamit kezdeni kell – jelentette ki az elnök. – Azt a bért nyilván nem lehet megadni az orvosoknak, amit a fejlett nyugati országban kapnának, de

a fizetéseket mindenképpen emelni kellene az orvoshiánnyal küzdő településeken.

35 orvos, 82 szakdolgozó jöhetne

Kérdeztük a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház főigazgatóját is, hogy az intézményben mennyire súlyos az orvos- és szakdolgozóhiány, de választ egyelőre nem kaptunk.

Korábban az intézmény előző orvosigazgatója, dr. Pap Tibor lapunkat arról tájékoztatta, hogy az intézményben folyamatos és biztonságos a betegellátáshoz szükséges létszám. Van elég orvos, és van elég szakdolgozó is. Hozzá­tette: szeptember 15-éig 35 támogatott rezidensi álláshelyet tölthet be a kórház, vagyis ennyi orvost tudnak felvenni. Emellett 82 szakdolgozót, magasan képzett szakápolókat, szakasszisztenseket tudnának alkalmazni, figyelembe véve, hogy az ápolási területen a magasan kvalifikált szakemberek helyett sok esetben kényszerülnek alacsonyabb végzettségű kollégákat alkalmazni. Az orvosigazgató hozzátette: a szakemberhiány a sürgősségi betegellátásban, valamint az aneszteziológia és intenzív terápia területén a legsúlyosabb.

Forrás: boon.hu