Nyáron nyugdíjasok ezrei kezdhettek el dolgozni, így lényegében csak ők mozgatták a munkaerőpiacot – írja az mfor.hu.

Meglepő és eddig még nem látott fordulat rejtőzik a legfrissebb munkaerőpiaci statisztikák mélyén. Június-augusztus időszakban ugyanis a nyugdíjasok, vagyis a 64-74 év közöttiek mozgatták a piacot, ha ők nem állnak munkába, akkor csökkent volna a foglalkoztatottak létszáma Magyarországon. 

A 15-74 év közötti foglalkoztatottak száma minimálisan, néhány száz fővel emelkedett a május-július időszakhoz képest, miközben a 15-64 évesek körében, az idős dolgozók nélkül 2200 fős csökkenés mutatkozik. Ebből pedig egyenesen következik, hogy

a 64-74 évesek munkavállalásának köszönhető a minimálisan javuló, 15-74 évesekre vonatkozó adat. 

Persze, ez távolról sem jelenti azt, hogy a munkaerőhiányt - a kormány céljaival egyezően - nyugdíjas dolgozókkal töltenék fel. A KSH munkaerő-felmérésében ugyanis mindenki foglalkoztatottnak számít, akinek legalább heti egy órányi munkabért biztosító feladata volt. Viszont az ilyen - eddig még nem látott - létszámú megjelenésük a piacon mindenképpen egyfajta fordulatra utal. 

Jellemzően a nyugdíjas foglalkoztatottak száma néhány százzal, esetleg 1-2 ezer fővel változott egyik hónapról a másikra.

A legfrissebb statisztika szerint most azonban 5200 idős találta meg a helyét valamilyen formában a munkaerőpiacon.

Ráadásul, mint azt korábban is említettük, olyanra eddig még nem volt precedens, hogy a nyugdíjasok fluktuációjának köszönhető az, hogy nem állt be a munkaerőpiac. 

A változás teljesen összhangban van a kormány elképzelésével, a nyugdíjasokban ugyanis a hazai munkaerőtartalék egy részét képezik. Ennek érdekében hozták létre a nyugdíjas szövetkezeteket, és jövőre ezt a célt szolgálja az adózási szabályok őket érintő kedvező irányú változása. 2019-től ugyanis már csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetniük az öregségi nyugdíj mellett dolgozóknak. 

Forrás: mfor.hu