Mind nagyobb területet foglalnak el hazánkban az erdők, és a várhatóan a tavasszal a parlament elé kerülő új erdőtörvény és a mintegy 33 milliárd forintos uniós erdőtelepítési támogatás még inkább hozzájárul a további gyarapodáshoz. A környezetvédelmet és a munkahelyteremtést egyaránt szolgáló erdőgazdálkodás lendületet kap a magán-erdőtulajdonosok támogatásának erősítésével.

A rendszerváltáskor a magyar erdőterületek 40 százaléka, mintegy 700 ezer hektár került magántulajdonba. Az elmúlt huszonöt év erdőtelepítési programjainak köszönhetően – hazai és uniós forrásokat egyaránt felhasználva – a magángazdálkodók mintegy 1 milliárd facsemetét ültettek és közel 200 ezer hektárral növelték a hazai erdők területét. A jelenlegi 2 millió hektárnyi erdőterület nagysága a jövőben tovább gyarapodhat annak jóvoltából, hogy a 2020-ig tartó uniós ciklusban a vidékfejlesztési stratégia része az új erdők telepítése. Erre mintegy 33 milliárd forint áll rendelkezésre – fejtette ki a Helyi Híradók szerkesztőségének Luzsi József, a Magán-erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke. Úgy látja, a forrásnak köszönhetően az elkövetkező öt évben mintegy 25 ezer hektárral növelhető a magyar erdőterület. Ehhez a jövő tavasszal megnyílnak a pályázati lehetőségek.

Jelenleg a 2 millió hektárnyi erdő 56 százaléka állami, 44 százaléka magántulajdon. Utóbbi területen hozzávetőlegesen 550 ezer tulajdonos osztozik, de az erdészeti szakirányítás támogatásának megvonása miatt csupán 38 ezer erdőgazdálkodó műveli ténylegesen az erdőt.

   „A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Erdészeti Igazgatóságának adatai szerint évente 12-13 millió köbméterrel gyarapszik az ország fakészlete. Ebből viszont csak 8 milliót termelünk ki, így jelentős potenciál van még a magán-erdőgazdaságokban. A fakitermelés egyrészt munkalehetőséget biztosít, másrészt élénkíti a gazdaságot. Ha jelenlegi mennyiségnél egymillió köbméterrel többet tudunk kitermelni, az éves szinten 15 milliárd forintos értéket és - csak az áfából - mintegy 4 milliárd forintos állami pluszbevételt hozna. Erről az ország nem mondhat le, főleg, ha a rengeteg vidéki munkahelyet is hozzávesszük az anyagi haszonhoz" – részletezte Luzsi József.

   A szakember azt mondja: a fejlődéshez feltétlenül új erdőtörvény szükséges az elavult, még 2009-es jogszabály helyett.

   „A magánerdők döntő többsége osztatlan közös tulajdon. Ezek esetében elegendőnek kellene lennie a többségi tulajdonosok szavazatának a döntésekhez. A büntetéseknél pedig felül kell vizsgálni, hogy ha egy gazdálkodó nem teljesíti az előírásokat, akkor bírságolják-e a terület többi, vétlen tulajdonosát is. Jelenleg ugyanis akár az erdő századnyi részét birtokló 80 éves nénire is kiszabható bírság. Ráadásul ma egy fakitermelés után, ha két éven belül nincs sikeres telepítés, büntethetőek a tulajdonosok, vagy ha a fafajonként meghatározott néhány éven belül nem érik el az előírt méretet és darabszámot a csemeték. Ezek az előírások túlzóak és életidegenek" – fejtette ki a MEGOSZ elnöke.

   Megerősítette, a jelenlegi szabályozás nagy nehézséget okoz a mindennapi gazdálkodásban és visszaveti a fakitermelés mennyiségét, ezért indokolt egy új, polgári értékrendű erdőtörvény elfogadása. A Földművelésügyi Minisztériumban várhatóan még idén elkészül egy egységes tervezet, melyet a jövő év első felében tárgyalhat majd a parlament. Ha ez megvalósul, akkor minden feltétel adott lesz a hazai erdők gyarapításához és a sikeres erdőgazdálkodáshoz.