Bár a fejlett világ országaiban évről-évre emelkedik a születéskor várható élettartam, Európában mégis óriási különbség mutatkozik a nyugati és keleti országok között. Magyarország ráadásul kifejezetten rossz helyzetben van, a frissen vizsgált 470 európai régióból ugyanis a legrosszabb 40-ben 8 magyar is szerepel, beleértve az országos átlagot is. Így hazánkban gyakorlatilag olyanok a körülmények mint Bulgária legelmaradottabb gazdasági régiójában vagy Romániában. Mindez a valóságban azt jelenti, hogy egy magyar újszülött átlagosan várhatóan 9 évvel él majd kevesebbet, mint egy spanyol vagy svájci – írja a Pénzcentrum.

Bár a várható élettartam a világ szinten összes fejlett országában évről-évre növekszik, a mért adatok között mégis óriási különbségek mutatkoznak Európa különböző régiói közt - derült ki az Eurostat friss publikációjából. A statisztikai szervezet összesen 470 európai régiót vizsgált (beleértve az egyes országok átlageredményét is) a várható élettartam értéke szerint, ez alapján a legalacsonyabb mért érték Bulgária gazdaságilag legelmaradottabb régiójában, Severozapadenben született, ahol átlagos 73,3 éves korig élnek az emberek, míg a legjobb helyzetben a Spanyolország közepén, Madrid autonóm közösségben (mely egyben tartomány is) élők vannak, ott ugyanis az átlagosan várható élettartam 85,2 év.

Jól látszik tehát, hogy a különbségek óriásiak, Európa nyugati, illetve keleti része között majdnem 12 év a születéskor várható élettartam közötti különbség. Ami azonban ránk nézve a legaggasztóbb adat, hogy Magyarország igencsak a lista alsó részében szerepel, olyannyira, hogy a vizsgált 470 régió közül a hatodik legrosszabb adatot mi adjuk. Észak-Magyarországon ugyanis csupán 1 évvel magasabb a várható élettartam, mint Bulgária gazdaságilag legelmaradottabb részén, nevezetesen 74,5 év. Elkeserítő továbbá az is, hogy 

a legrosszabb 40 régió között összesen 8 magyar szerepel, beleértve az országos átlagot is, ami 76,2 életév.

Ezen kívül a Nyugat-Dunántúl szintén a nem túl emelkedett 43. helyet tudta csupán megszerezni az összesítettben, míg egyedül a közép-magyarországi régió az, amelyik kikerült az 50 legrosszabbul szereplő régió közül, de a 470-ből ez is csupán a 61. helyre volt elég.

A magyar összetett átlagnál egyébként Romániában rosszabb volt a várható élettartam érteke 75,3 életévvel.

Szlovákiában viszont már 77,3 életévre számíthat egy újszülött, míg Bécsben ez a szám már 80,9 év, Ticino (Svájc) kantonban pedig 85.

Forrás: Pénzcentrum