A magyar kisvállalkozások helyzetbe hozására is hivatkozva vezették be a kereskedelemben a vasárnapi munkavégzés tilalmát. A vásárlók azonban a hét utolsó napján a kis üzletekben alig költenek, inkább a pénteken, szombaton a hipermarketekben tolonganak.

Több mint félév tapasztalatai alapján látható, a vasárnapi zárva tartással senki nem járt jól. A vásárlók mellett leginkább a kis- és közepes vállalkozásoknak okozott hátrányt a hétvégi boltzár, míg a nagy, multinacionális hátterű kiskereskedelmi láncok hamar rendezték soraikat és a maguk javára fordították a kormány elviekben őket regulázó intézkedéseit.

A Népszavának nyilatkozó iparági szakértő úgy fogalmazott, a multik többségénél a forgalom nem csökkent a borúlátó előrejelzések mértékével, sőt, volt amelyiknél növekedést is tapasztaltak, a kicsik közül viszont sokan kifejezetten rosszul jártak. A kormányzati kommunikáció pedig egyebek mellett éppen a hazai kisvállalkozások előnyhöz juttatásával indokolta a kereskedelemben idén március 15-től a kereskedelemben bevezetett, a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabályt.

Összességében a vasárnapi pihenőnap nem okozott károkat a kiskereskedelemben, a statisztikai adatok szerint eltérő mértékbe ugyan, de hónapról hónapra nő a kiskereskedelmi forgalom. A kisméretű boltok között is akad, amelyek forgalomnövekedésről számol be, azonban különösen a bevásárlóközpontokban található kis üzletek nem tudták visszanyerni a vasárnapi zárva tartás miatti forgalom, illetve bevételkiesést. A Gfk piackutató korábbi felmérésében megállapította, hogy a vasárnap kiesésével különösen a boltok csütörtöki és szombati forgalma erősödött, de pénteken is többen járnak vásárolni mint korábban. Különösen érdekes viszont, hogy egyértelműen a hipermarketek, az áruházláncok nyertek a rövidebb héttel, míg a kisebb boltokban nem áttevődött a forgalom más napokra, hanem nagyobbrészt kiesett.

Az egyik bevásárlóközpontban egy kisbolt tulajdonosa vasárnaponként még a „békeidőben" a heti bevétel 23 százalékát „termelte ki". Hét közben ennek alig a felét képes előteremteni. A bolt nagysága alapján továbbra is nyitva tarthat a hét utolsó napján is, de ilyenkor kizárólag a tulajdonos, valamint a kisegítő családtag állhat a pult mögé, alkalmazott nem. A bolt tulajdonos azt mondta, ő nem tud egy héten hét napot dolgozni, ezért vasárnap bezár, vagyis hetente 12-13 százalékát elveszíti a forgalmának. A kereskedelmi iparági szakértő hangsúlyozta, nem kevés éjjel-nappal nyitva tartó kis bolt tulajdonosa döntött ehhez hasonlóan.

Rosszul jártak a kiemelt turisztikai települések, régiók kereskedelmi kisvállalkozói is. Hiába kérték, hogy legalább a főszezon időszakára kapjanak felmentést az alkalmazottak vasárnapi munkavégzésének tilalma alól. Nem kaptak. Előzetes becslések szerint ezek az üzletek a Balatonnál havi forgalmuk, bevételeik 15 százalékának inthettek búcsút. A vállalkozók így nem tudtak annyi forrást felhalmozni, amennyiből korábban a holtszezonban, ősztől tavaszig fizethették az alkalmazottaikat.

A kiskereskedelmi láncok a hétköznapi nyitva tartás meghosszabbításával általában tartani tudták, esetenként növelték is a forgalmukat. Megtakarították viszont az emelt vasárnapi pótlékot, és a szállítási- valamint az energiaköltség is kisebb lett. Az így felszabaduló forrásokat a forgalom fenntartására, növelésére fordították.

A kormányzat kedvelt vesszőparipája, hogy elmaradtak a beígért jelentős elbocsátások, sőt több száz állást is meghirdettek a láncok. A kép azonban akkor teljes, ha azt is hozzá tesszük, hogy a multik többsége a részmunkaidős munkatársaik többségétől megszabadult, illetve létszámstopot rendelt el. A sok betöltetlen szakképzettséget igénylő munkakörre viszont hiába várják a szakembereket, ők a bizonytalanságok láttán, a jobb fizetés reményében már külföldön dolgoznak.

A kormányzat őszre ígérte a vasárnapi zárva tartás tapasztalatainak összegzését és azt is, hogy egyeztetnek a szakmai, érdekvédelmi szervezetekkel az esetleges korrekciókról, de ez eddig nem történt meg.

Forrás: Népszava