Három ponton is módosult az a februári kormányhatározat, amely a közszférában 3-8 hónapos plusz bérrel motiválja azt a néhány ezer kormánytisztviselőt, aki a 2007-2013-as EU-források teljeskörű lehívásán megfeszítetten dolgozik. Az egyik legfontosabb, hogy immár november 30. helyett december 15. lesz a teljesítmény mérésének alapja, de mivel a bónuszt is csak idén lehet kifizetni (mint a többi EU-forrást), így ezt az idei bérszámfejtésbe beszorítva még karácsony körül megjöhet a plusz pénz – írja a Portfolio.


   Egy februári kormányhatározat (2060/2015) már rögzítette annak kereteit, hogy milyen mértékű plusz juttatásban részesülhetnek azok a vezető közszférabeli dolgozók, akik lényegében egész évben megfeszítetten dolgoznak a 2007-2013-as EU-források teljeskörű lehívása érdekében. Amint megírtuk, ez a különböző területeken 3-8 hónap közötti bónuszt jelenthet és mivel az első értékelési határnap (a bónusz felének bezsebeléséhez) május 31. volt, így bizonyára ezzel függött össze a májusban meglepően felpörgetett uniós kifizetés.

   Júliusban a Miniszterelnökség közleménye azt tartalmazta, hogy az egész bónuszrendszer mintegy 2200 kormánytisztviselőt érint, és a május végi cél teljesítése mintegy 1,5 milliárd forintnyi bónuszt jelent (a kétszer négyhavi bónusz esetén 3 milliárd forint). A kétszer négyhavi juttatás tehát egy főre vetítve 1,36 millió forintot jelentene átlagosan, ha mindenki valóban teljesíteni tudja az előírt célokat.

  Most egyébként ezen előírt céloknak a pontosítása, finomítása történt a módosított kormányhatározatban, hiszen egyrészt a november 30-i forráskifizetési referenciadátumot december 15-re változtatták, másrészt bejött a képbe az is, hogy az egyes illetékes szakminisztereknek van lehetőségük egy köztes (szeptember 30-i) értékelési határnap alapján is a bónusz megállapítására. A harmadik apróbb pontosítás az alábbi táblázat alsó felét jelenti (1.b. pont bb) alpontja szerinti sor a 8 havi bónuszra, ha a 100%-os cél teljesül). A frissített rendelet megőrzi azt, hogy az adott Operatív Program kapcsán az előírt kifizetési cél teljeskörű teljesítése esetén maximum 8 havi plusz juttatás fizethető(és csak 90% feletti teljesítésnél jöhet szóba a bónusz). Elmúlt hónapokbeli cikkeinkben már rámutattunk, hogy leginkább a TIOP kapcsán kell "kaparnia" az intézményrendszer szereplőinek a 100%-os forráslehívás érdekében, de kemény hajrá vár a TÁMOP, illetve a KEOP terén dolgozó kormánytisztviselőkre is ennek érdekében.

   A múlt csütörtöki Budapest Economic Forum konferenciánkon készített közönségszavazásunk egyébként azt mutatta, hogy kis forrásvesztésre számít rendszerszinten a szakma, ami azt jelentené, hogy a fent vázolt bónuszok (második felét) nem biztos, hogy mindenki megkaphatja majd.

   Lázár János, a Miniszerelnökség vezetője egyébként a múlt heti konferencián utalt rá, hogy az idei évre előírt 2236 milliárd forintos uniós támogatás kifizetési cél (esetleg 2300 milliárd körüli összeg) teljesülni fog, illetve teljesülnie is kell. Azt is hozzátette, hogy a jövő évre jelenleg a rendszerben 1300 milliárd forint körüli összeg látszik kifizethetőnek, amelyet az idén őszi pályázati dömping és az intézményrendszerre helyezett nyomás 1500-1600 milliárdra megnövelhet, de ő 2000 milliárd forintos célt jelölt meg. A tegnapi sajtótájékoztatón utalt arra is, hogy a következő hetekbeli kormányzati döntések (EU-források elosztásának átgondolása) is azt szolgálják, hogy ez a cél elérhető legyen, elkerülendő a túlságosan nagy gazdasági növekedés-lassulást.

Forrás: Portfolio